5 mitova o ishrani koji štete zdravlju: Onaj o ugljenim hidratima je posebno opasan
U želji da izgledamo što bolje i sledimo pravila zdravog života često umemo da napravimo sebi medveđu uslugu
U današnje vreme postoji veliki broj informacija o zdravoj ishrani. Ali, nisu svi saveti korisni, a ako verujete u njih, možete da nanesete štetu svom zdravlju.
Portal "Newsbeast" podseća na pet najčešćih mitova o ishrani koji mogu loše da utiču na zdravlje.
1. mit: "Sve masti su loše"
Jedan od najrasprostranjenijih mitova je da su sve masti loše za naše zdravlje. Istina je potpuno drugačija.
Zdrave masti, poput onih koje se nalaze u avokadu, orašastim plodovima i maslinovom ulju, neophodne su za održavanje našeg zdravlja i mnogih telesnih funkcija. Zdrave masti nam obezbeđuju energiju, podržavaju zdravlje mozga i pomažu u apsorpciji važnih vitamina.
“Krivci” na koje bi trebalo paziti su transmasti i preterani unos zasićenih masti, jer mogu da povećaju rizik od srčanih oboljenja. Umesto da u potpunosti izbegavate masti, fokusirajte se na umereno konzumiranje „dobrih masti“ i minimizirajte izvore nezdravih masti.
2. mit: "Ugljeni hidrati goje"
Ugljeni hidrati su nepravedno demonizovani zahvaljujući novim trendovima u ishrani. Iako je istina da konzumiranje previše rafinisanih ugljenih hidrata, poput šećera i belog hleba, može da doprinese povećanju telesne težine, nisu svi ugljeni hidrati loši.
Integralne žitarice, voće, povrće i mahunarke su bogate vlaknima, vitaminima i mineralima i zapravo mogu da podrže kontrolu težine i opšte zdravlje.
Odlučite se za složene ugljene hidrate i fokusirajte se na kontrolu porcija, posebno ako želite da smršate. Potpuno izbegavanje ugljenih hidrata nije preporučljivo.
3. mit: "Žumanca povećavaju holesterol"
Godinama su jaja bila na “crnoj listi” zbog žumanaca, odnosno zbog sadržaja holesterola. Međutim, istraživanja su odbacila uverenje da holesterol u ishrani značajno utiče na nivo holesterola u krvi kod većine ljudi.
Jaja su odličan izvor proteina, vitamina i minerala. Mogu da budu deo zdrave ishrane, čak i kod osoba koje imaju povišen holesterol, sve dok ih konzumiraju umereno. Ukoliko ste zabrinuti zbog nivoa holesterola, konsultujte se sa nutricionistom za personalizovane savete o ishrani.
4. mit: "Uvek izbegavajte grickanje"
Grickanje je steklo lošu reputaciju, ali ključ leži u pametnom izboru grickalica. Ukliko se opredelite za prerađene, visokokalorične grickalice, možete se ugojiti i steći nezdrave navike u ishrani.
S druge strane, zdrave grickalice mogu da pomognu u kontroli težine i da obezbede vredne hranljive materije tokom celog dana.
Odlučite se za grickalice bogate hranljivim sastojcima poput svežeg voća, povrća sa humusom, jogurta ili šake orašastih plodova. Ključ je da slušate signale gladi vašeg tela i da izaberete hranljive grickalice koje će vam obezbediti energiju između obroka.
5. mit: "Detoks dijeta čisti telo od toksina"
Detoks dijete su postale popularne kao brza rešenja za eliminisanje toksina iz organizma. Mnogi zaboravljaju da naše telo ima ugrađen sistem detoksikacije: jetra i bubrezi rade non-stop i zaduženi su da se “pozabave” toksinima iz hrane, vode, lekova i vazduha.
Većina dijeta za detoksikaciju ozbiljno ograničava unos kalorija i lišene su esencijalnim hranljivim materijama, pa nije ni čudo što su praćene umorom, gubitkom mišića i nedostatkom hranljivih materija.
Umesto da se oslanjate na ekstremne dijete za detoksikaciju, fokusirajte se na izbalansiran plan ishrane koji uključuje puno voća, povrća, nemasnih proteina, celih žitarica i vode kako biste podržali prirodne procese detoksikacije u telu.
(Ona.rs)