Hrana koju žene 50+ treba da izbegavaju ako ne žele bore: Čak 16 namirnica treba izbaciti, uništavaju kožu

J. V.
Vreme čitanja: oko 4 min.

Nije da se ova hrana u potpunosti treba izbegavati, ali umerenost je ključna

Foto: Shutterstock

Graciozno starenje ne mora da znači da ne treba da preduzimate apsolutno nikakve korake da biste izgledale i osećale se najbolje. Ako se ne osećate apsolutno najbolje moguće u svojoj koži i želite da sprečite znake starenja, verovatno ćete biti zabrinute kada čujete koja je to hrana povezana sa nastajanjem bora. I bez obzira na bore, trebalo bi da se pobrinete da vaša ishrana bude ispunjena hranljivim proteinima, vitaminima i mineralima, zbog održavanja dobrog stanja organizma.

Ako jedete previše i svakodnevno sledećih 16 namirnica, stručnjaci kažu da se to može videti na vašoj koži.

Nije da se ova hrana u potpunosti treba izbegavati, ali umerenost je ključna, a minimiziranje nekih od ovih izbora da bi se dalo prostora unosu povrća, celih žitarica, voća i proteina može vam pomoći da postignete uravnoteženiju ishranu.

Pošto lepa koža počinje iznutra, hrana koju jedete je bitna.

Beli hleb

Beli hleb sadrži šećere koji mogu izazvati glikaciju, kada se vlakna vaše kože povezuju. A to može dovesti do gubitka elastičnosti i kolagena, što dovodi do opuštanja i finih bora.

Žitarice

Većina žitarica za doručak nije toliko zdrava za vas, neke mogu imati toliko šećera koliko i pecivo. One mogu dovesti do glikacije i razgradnje kolagena u vašoj koži. Bolja opcija bi bile ovsene pahuljice ili, ako vam je potrebno nešto hrskavo ujutru, žitarice bez dodatka šećera napravljene od celih zrna poput ječma.

Margarin

Trans masti koje se nalaze u margarinu mogu isušiti vašu kožu, što može maksimizirati pojavu finih linija i bora. Umesto margarina, stavite puter ili - još bolje - maslinovo ulje.

Peciva za doručak

Znamo da su peciva za doručak tradicija u nekim zemljama i slasno uživanje, ali početak dana sa visokim sadržajem šećera ne može samo da dovede do pada ubrzo nakon toga, već može doprineti razgradnji kolagena.

Čips

Gde ima slane hrane, poput čipsa, ima soli, a kada ima soli ima natrijuma. Tamo gde ima natrijuma - pogađate - koža je suva. Suva koža može učiniti da pukotine u vašoj teksturi, kao što su fine linije, budu vidljivije.

Pomfrit

Kao i čips, pomfrit je slana poslastica od koje ne želimo da odustanemo, ali kompromis je to što ćete unositi velike količine natrijuma. Jedan od načina da se sadržaj natrijuma i trans masti svede na minimum je prženje krompira na vazduhu i dodavanje drugih začina, bez soli.

Foto:Shutterstock

Hot-dog

Hot-dogovi su prerađeno meso koje sadrži natrijum i natrijum nitrate, zbog čega može doći do upale na koži. Upala može zadržati tečnost, čineći kožu natečenom, izazvati crvenilo i oštetiti kolagen i elastin, što dovodi do bora.

Slanina

Kao hot-dog, slanina takođe sadrži velike količine natrijuma i natrijum-nitrata. Ćureća slanina bez nitrata može pomoći u zadovoljavanju vaše želje za njom i zdravija je opcija.

Alkohol

Koktel s vremena na vreme je super uživanje, ali ako pijete alkohol svaki dan, mogli biste štetiti svom zdravlju i koži. Alkohol jako isušuje kožu i izaziva upale koje dovode do uništavanja kolagena i elastina. Kada slavite uz čašu šampanjca, obavezno pijte i vodu da biste održali nivo hidratacije.

Čizburger

Šta dobro ide uz pomfrit? Sočan čizburger, naravno. Nemojte u potpunosti odustati od hamburgera ako ih volite, ali pokušajte da uravnotežite masno meso, koje može izazvati upalu, s boljim izborom kao što su ćuretina i piletina.

Prerađeni sir i mlečni proizvodi

Mlečni proizvodi mogu izazvati probleme na koži mnogih - mogu izazvati iritaciju, akne i upalu. Ako ste neko ko zna da je sklon neprijatnim nuspojavama na koži od mlečnih proizvoda, pređite na alternative mlečnim proizvodima poput onih napravljenih od ovsa, badema i soje.

Nudle

Živimo u svetu koji je prepun prerađene hrane. Ovi brzi obroci, uključujući instant ramen rezance, odlični su za način života u pokretu, ali su manje dobri za naše zdravlje i kožu. Često su prepuni soli, natrijuma i masti i nedostaju im nutrijenti koji su nam potrebni.

Foto: Shutterstock

Majonez

Majon je bogat omega-6, što izaziva upalu koja može pogoršati stanje kože kao što su ekcem, psorijaza i akne. Pokušajte da zamenite majonez za humus bogat proteinima na vašem sledećem sendviču.

Večera iz mikrotalasne

Nije uvek slučaj da brza užina ne može biti hranljiva - uzmite voće ili sirovo povrće, na primer. Ali, uopšteno govoreći, ako obrok obećava da će biti spreman za četiri minuta i uključuje meso, povrće i skrob, velike su šanse da je obrađen i može izazvati upalu.

Supa iz kesice/konzerve

Odlične su za pakovanje puno povrća i proteina poput piletine i govedine. Ali supe iz konzerve nisu uvek najbolji izbor. Obično su prepune natrijuma i mogu se isušiti na koži i izazvati natečenost.

(Ona.rs/She Finds)