Šta je fleksitarijanska dijeta? Plan ishrane koji nema "pravila", dok se obroci brzo spremaju

B. P.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Polako postaje sve više popularna

Foto: Shutterstock

Ok, krenulo je loše vreme, za mnoge idealan period da počnu da vode računa o tome šta jedu i da je možda pravi trenutak da se tokom zime posvete zdravoj ishrani.

Nije neobično da se okrećemo ka nekim dijetama, a jedna od onih koja postaje sve popularnija jeste i fleksitarijanska dijeta.

Šta je fleksitarijanska dijeta?

Ona se često naziva i "ležernom vegetarijanskom" dijetom, jedna je od glavnih motivatora za zdravlje, unoseći neprerađenu hranu, piše "BBC". Obroci su bez mesa i recepti su često brzi za pripremu. Dijeta se odnosi na stil ishrane koji podržava uglavnom biljnu hranu dok se umereno uživa u mesu i drugoj životinjskoj hrani.

Kako funkcioniše fleksitarijanska dijeta?

Ovaj način ishrane odnosi se na onaj koji je prvenstveno, ali ne i striktno vegetarijanski. Dijeta prepoznaje da su meso i riba važni izvori hranljivih materija, uključujući proteine, masti i određene mikronutrijente, dok istovremeno odražavaju ekološka i etička pitanja, uključujući dobrobit životinja i intenzivirane poljoprivredne sisteme.

S obzirom na njegovo ime, ovaj stil ishrane je fleksibilan, ne postoje "pravila". Neki korisnici odlučuju da uključe živinu, ribu ili crveno meso jednom nedeljno, dok drugi eliminišu iz ishrane crveno meso, ali uključuju druge izvore životinjske hrane. Takođe, ne postoje postavljeni ciljevi u pogledu kalorija ili makronutrijenata, već je fokus na izgradnji biljne prirode vaše ishrane.

Koja hrana se unosi tokom ove dijete?

Osobe koje se odluče za ovu dijetu, unose biljnu hranu, minimalno prerađenu hranu u odnosu na hranu životinjskog porekla. Kada se odlučujete za meso ili ribu, najbolje je izabrati kvalitetne proizvode od pretežno životinja koje pasu i divlje ulovljene ribe.

Ovo je hrana koja je dozvoljena:

  • Biljni proteini (pasulj, mahunarke, soja, tofu, sočivo)
  • Orašasti plodovi (semenke i druge zdrave masti uključujući maslinovo ulje)
  • Voće i povrće
  • Integralne žitarice i pseudo žitarice (kinoa, heljda)
  • Jaja, mlečni proizvodi, živina, riba i meso iz pretežno divljih, slobodnih i ispašnih stoka

Koju hranu treba da se ograniči?

Fleksitarijanska dijeta ima za cilj da minimizira prerađenu hranu, rafinisane ugljene hidrate i dodate šećere, kao što su slanina, kobasice i salama.

Ukoliko planirate da započnete ovu vrstu dijete, preporuka je da se prvo konsultujete sa svojim lekarom.

(Ona.rs)