4 dobra razloga zašto treba da pijete vodu sa čia semenkama: "Benefite odmah vidite"

B. P.
Vreme čitanja: oko 3 min.

Foto: Shutterstock

Kada je reč o hidrataciji i detoksikaciji organizma, mnogi od nas se okreću raznih dodacima u vodu, a možda i onaj najčešći je dodavanje čia semenki u kombinaciji sa limunom. Čia semenke su jako hranljive i pune esencijalnih materija poput vlakana i proteina, pa nije na odmet da probate da ih uvrstite u svoju ishranu.

Jedna devojka je počela da pije vodu sa čia semenkama oko podneva, kada je počela da oseća prvi "pad" šećera u krvi ali i kada je osetila da joj treba veća količina tečnosti.

- U početku sam bila zapanjena i zaista sam se osećala fantastično. Osećala sam veliku razliku ne samo u nivou gladi, već i u nivou energije i zasićenosti, a sada kada je prošlo nekoliko nedelja, uvidela sam da su bistrije misli i dobijam navale energije čak i u doba dana tokom kojih sam ranije bila osuđena na sofu. Isto tako mi je ovaj napitak pomogao kod gasova i nadimanja - kaže ova devojka, prenosi "Glamour magazine".

Brojne su prednosti ispijanja čia semenki sa limunom, a sa time se slažu i stručnjaci, doktori i dijetetičari.

foto Pixabay

Koje su nutritivne vrednosti čia semenki?

Čia semenke su moćan izvor hranljivih materija, nudeći niz zdravstvenih benefita. Ovi ključni elementi su vlakna, proteini, omega-3 masne kiseline, minerali - kalcijum, magnezijum, fosfor i kalijum - i antioksidansi. Vlakna pomažu u održavanju zdravog mikrobioma creva, promovišu redovno varenje i mogu smanjiti rizik od srčanih oboljenja poboljšavajući nivo holesterola i kontrolu šeććera u krvi.

Proteini su neophodni za izgradnju i popravku tkiva, proizvodnju enzima i hormona i održavanje mišićne mase. Takođe, pomaže kod sitosti, što smanjuje žudnju i promoviše zdravo upravljanje težinom. Omega-3 masne kiseline pomažu u smanjenju rizika od srčanih bolesti poboljšavajući cirkulaciju krvi, snižavanje krvnog pritiska i smanjenje upale, a podržavaju kognitivne funkcije i mentalno zdravlje.

Kalcijum podržava jake kosti i zube, magnezijum pomaže u održavanju zdrave mišićne funkcije i stabilnog srčanog ritma, a kalijum je važan za regulisanje ravnoteže tečnosti, kontrakcija mišića i nervnih signala i ovi minerali zajedno doprinose opštem fizičkom blagostanju".

I konačno, antioksidansi igraju ključnu ulogu u sprečavanju oštećenja ćelija, što može dovesti do hroničnih bolesti poput raka, bolesti srca i stanja povezanih sa starenjem.

Foto: Shutterstock/baibaz

Zašto je dobro da stavljate čia semenke u limunadu?

Poboljšano varenje

Vlakna u čia semenkama povećavaju količinu stolice, što može pomoći u sprečavanju zatvora i održavanju redovnog pražnjenja creva. Zbog visokog sadržaja vlakana i proteina u čia semenkama, kada ih dodate u vodu, obrok ili u desert, mogu vam pomoći da se osećate sito jer nabubre u tečnosti.

Kontrola šećera u krvi

Čija gel usporava apsorpciju ugljenih hidrata, što može pomoći u stabilizaciji nivoa šećera u krvi posle obroka, što je od koristi osobama sa insulinskom osetljivošću ili dijabetesom.

Poboljšana hidratacija

Voda je neophodna za ukupnu hidrataciju, a kada se čia semenke potopi u vodu, one apsorbuju do 10 do 12 puta više od svoje težine u tečnosti. Ovo vam može pomoći da ostanete hidrirani i podržite ravnotežu tečnosti u telu.

Poboljšano pražnjenje creva

Vlakna u čia semenkama, posebno rastvorljiva vlakna, formiraju supstancu nalik gelu kada se pomešaju sa vodom, što može pomoći u regulisanju pražnjenja creva i poboljšanju opšte funkcije varenja. To može pomoći u sprečavanju zatvora i promovisanju zdravog mikrobioma creva.

Dovoljno je da ubacite kašičicu čia semenki u šolju sa vodom i ostavite oko nekih 10 do 15 minuta da odstoji, sve dok čia ne formira gel, pa možete dodati i sok od limuna i spremno je za konzumaciju.

(Ona.rs)