Mislili ste da mleko ima najviše kalcijuma? Top 9 voćki koji će vam spasiti kosti

M. M.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Kalcijum nije rezervisan samo za mleko i sir. Ako ste na biljnoj ishrani, intolerantni na laktozu ili jednostavno ne volite mlečne proizvode – postoji slasno rešenje. Neke vrste voća kriju zapanjujuće količine ovog dragocenog minerala.

Voće i kalcijum, spoj koji često zanemarujemo

Kalcijum je ključan za zdravlje kostiju i zuba, ali i za rad mišića, nervnog sistema i krvnih sudova. I dok se najčešće povezuje sa čašom mleka, dijetetičari ističu da voće može biti neočekivano dobar saveznik u borbi protiv nedostatka kalcijuma – pogotovo ako ga unosite kroz raznovrsnu biljnu ishranu.

Stručnjaci kažu da odraslima treba oko 1.000 mg kalcijuma dnevno, a deci, trudnicama i starijima čak i više.

9 voćki koje predvode po sadržaju kalcijuma

1. Indijska smokva  – 83 mg po šolji

Egzotični plod kaktusa oduševljava ne samo izgledom i ukusom (kombinacija jagode, lubenice i citrusa), već i visokim sadržajem kalcijuma – pogotovo u kori. Može se jesti sveža, ceđena, ili kao osnova za džemove i deserte.

2. Pomorandža – 65 mg (velika) / 349 mg (čaša s dodatim kalcijumom)

Foto: Pixabay

Osim što je kraljica vitamina C, pomorandža je odlična i za kosti. Sokovi obogaćeni kalcijumom mogu dostići čak i količinu kao jedna čaša mleka. Ipak, dijetetičari savetuju da ne preterujete – jedna čaša dnevno je dovoljna.

3. Crna ribizla – 61 mg po šolji

Ova tamna bobica je pravi superheroj među voćem: bogata kalcijumom, antioksidansima i vlaknima. Možete je konzumirati svežu, sušenu, u marmeladama ili sokovima.

4. Suve smokve – 60 mg u ¼ šolje

Ne samo da su odličan prirodni izvor energije, već su i jedna od najkoncentrovanijih voćnih namirnica kada je kalcijum u pitanju. Savršene kao grickalica ili dodatak jogurtu, zobenim pahuljicama i salatama.

5. Kupine – 42 mg po šolji

Foto: D.G.

Niskokalorične, bogate vlaknima i snažnim antioksidansima, kupine su pravo blago za vaše zdravlje. Savršene su u smoothie-ju, voćnim salatama ili kao osvežavajući dodatak doručku.

6. Papaja – 29 mg po šolji

Tropska kraljica zdravlja, papaja obiluje vitaminima, gvožđem i, naravno – kalcijumom.
Zanimljivo: u "plavim zonama" (delovima sveta s najdugovečnijom populacijom), papaja se često jede svakodnevno.

7. Kivi – 26 mg po plodu

Ova mala zelena voćka nadmašuje i pomorandžu po količini vitamina C, a uz to sadrži i solidnu dozu kalcijuma. Bogat je vlaknima, pomaže varenju i odličan je za imunitet.

8. Suve šljive – 19 mg u ¼ šolje

Foto: Shutterstock

Poznate po tome što „pokreću stvari“, suve šljive su i saveznik zdravih kostiju. Iako količina kalcijuma nije ogromna, redovna upotreba doprinosi zdravlju zbog ukupnog mineralnog sastava.

9. Suve kajsije – 18 mg u ¼ šolje

Zahvaljujući koncentraciji hranljivih materija, suve kajsije su odličan dodatak biljnim obrocima – osim kalcijuma, donose i gvožđe, proteine i energiju

Voće ne može sve, ali može mnogo

Ako se hranite biljno ili jednostavno želite da smanjite unos mlečnih proizvoda, ne zaboravite da voće može doprineti unosu kalcijuma, naročito kada se kombinuje sa:

  • biljnim mlekom obogaćenim kalcijumom,
  • tofuom,
  • bademima,
  • tahinijem,
  • i zelenim lisnatim povrćem (kelj, blitva, rukola).

(Ona.rs/Today)