Jedna čaša dnevno čini čuda: Čisti creva kao usisivač i košta samo 50 dinara

M. M.
Vreme čitanja: oko 3 min.

Foto: Shutterstock/Room 76

Kada dođu hladni dani i organizam počne da traži nešto što greje stomak, smiruje varenje i vraća energiju, većina ljudi posegne za čajevima, supama ili probioticima u kapsulama. Ipak, postoji jedna namirnica koja je toliko jednostavna i toliko jeftina da je mnogi previđaju,iako radi veliki posao za naše telo. Kiselo mleko - skromno, tradicionalno i često potcenjeno - zapravo je jedna od najdelotvornijih namirnica za creva i metabolizam, pa nutricionisti često kažu da „čisti digestivni sistem kao usisivač“.

Za manje od 50 dinara, dobijate hranu koja ubrzava varenje, poboljšava apsorpciju nutrijenata i može biti pravi saveznik za one koji žele da smršaju bez strogih dijeta.

Šta kiselo mleko čini toliko moćnim?

Iako je poslednjih godina u trendu kefir ili grčki jogurt, kiselo mleko ostaje jedan od najčistijih tradicionalnih mlečnih proizvoda. Dobija se fermentacijom nepasterizovanog mleka, a njegov prepoznatljiv ukus nastaje zahvaljujući mlečnoj i sirćetnoj kiselini, etil alkoholu i ugljen-dioksidu koji se stvaraju tokom tog procesa.

Samo jedna čaša kiselog mleka donosi:

  • magnezijum
  • kalijum
  • kalcijum
  • vitamine A, D, K i vitamine B grupe
  • nizak broj kalorija (oko 50 kcal na 100 g)
  • nizak glikemijski indeks

Zbog ovakvog sastava, kiselo mleko je odličan izbor za one koji žele da održe stabilan nivo šećera, kontrolišu apetit i poboljšaju digestivnu ravnotežu.

Foto: Shutterstock

Prirodni probiotik koji čisti creva „kao usisivač“

Najveća snaga kiselog mleka krije se u njegovim probiotičkim kulturama. Fermentisane bakterije mlečne kiseline obnavljaju crevnu mikrofloru, smanjuju nadutost i ubrzavaju varenje. Zbog toga mnogi stručnjaci naglašavaju da se efekat redovnog konzumiranja može osetiti već nakon nekoliko dana.

Kiselo mleko:

  • poboljšava lučenje digestivnih sokova
  • smanjuje rizik od zatvora
  • ubrzava regeneraciju crevnog epitela
  • jača imuni sistem
  • potpomaže sagorevanje masti

Upravo zato se smatra idealnom namirnicom za ljude koji žele da smršaju ili da jednostavno rasterete svoj digestivni sistem bez dodatnih suplemenata.

Kako da napravite domaće kiselo mleko (brzo i jednostavno)

Ako želite najčistiju i najzdraviju verziju, kiselo mleko možete napraviti i kod kuće, od samo dva sastojka:

Potrebno je:

  • 1 litar svežeg, punomasnog mleka
  • 2 kašike kupovnog kiselog mleka (sa što manje dodataka)

Priprema:

Ugrejte mleko do tačke kada je „na pola“ vrelo (oko 40-45°C) - dovoljno toplo da možete da držite prst u mleku nekoliko sekundi.

Sklonite sa šporeta i sačekajte minut-dva.

Dodajte 2 kašike kiselog mleka i lagano umešajte.

Prekrijte šerpu poklopcem i umotajte je u krpu ili ćebe da zadrži toplotu.

Ostavite da stoji 6-8 sati na sobnoj temperaturi bez pomeranja.

Kada se zgusne, odložite ga u frižider - domaće kiselo mleko biće gusto, blago kiselo i puno dobrih bakterija, idealno za varenje.

Kada kiselo mleko nije najbolji izbor?

Iako je bezbedno za većinu ljudi, postoje situacije kada treba obratiti pažnju:

  • ne preporučuje se deci mlađoj od 10 meseci
  • osobe sa izraženom intolerancijom na laktozu treba da biraju fermentisane verzije sa minimalnim sadržajem laktoze
  • kao i sve namirnice, treba ga piti umereno, jer preterano konzumiranje može izazvati grčeve ili pojačan rad creva kod onih koji nisu navikli

Dobra vest je da većina ljudi sa blagom intolerancijom često dobro podnosi kiselo mleko, jer fermentacija znatno smanjuje količinu laktoze.

Zašto se kiselo mleko vraća u naše jelovnike?

Uprkos tome što je pomalo „zaboravljeno“ u odnosu na moderne verzije mlečnih proizvoda, kiselo mleko je zapravo jedna od najkompletnijih, nutritivno najzdravijih i najdostupnijih namirnica. Čisti creva, ubrzava metabolizam, osvežava organizam i daje dug osećaj lakoće nakon obroka.

Ako želite najjednostavniji i najprirodniji način da poboljšate varenje, smanjite nadutost, unesete vitamine i minerale - i sve to za manje od 50 dinara - kiselo mleko je tih, ali moćan saveznik.

(Ona.rs)