Prva starleta Holivuda udavala se čak 9 puta: Rođena u raskoši, plesala sa Hitlerom, imala brak na dan

Vreme čitanja: oko 4 min.

U njoj je živelo više žena, a svaka od njih volela je drugog muškarca

Raskošna diva savršenih crta lica, britkog jezika, zavodljivog osmeha, boginja crnog humora, Ža Ža Gabor živela je život koji je nadmašio sve filmske ljubavne priče. Kako je i sama govorila: "Jedan život nije dovoljan".

Glumica mađarskog porekla bila je možda i prva prava starleta holivudskog neba. Rođena je u bogatstvu; njen otac bio je oficir mađarske kraljevske porodice i držao je prestižnu radnju sa draguljima. Kada su usred Drugog svetskog rata izbegli u Ameriku zbog svog jevrejskog porekla, Ža Žina šokantna izjava obišla je svet:

- Dva puta sam plesala sa Adolfom Hitlerom.

Iako joj je glumačko umeće bilo često osporavano, njen magnetizam, harizma koja je obavijala svaku prostoriju u kojoj je boravila, i nezasita ambicija za dostizanjem vrha na društvenoj lestvici, bila je jedinstvena.

Ža Ža je uspela da spoji glamur, sofisticiranost, brutalnu iskrenost i nepoštovanje društvenih normi - u jedno. U njoj je živelo više žena, a svaka od njih volela je drugog muškarca.

- Volim muškarce sa manirima, koji znaju kako da tretiraju ženu, mišići mi nisu važni. Volim da se zezam. Sama plaćam svoje račune. Želim da mogu da biram muškarca, ne dozvoljavam da on izabere mene. Volim da budem u braku, čin partnerstva me ispunjava. Svojim muževima kuvam supu i čuveni mađarski gulaš - govorila je fatalna plavuša, a prenosi "Wikipedia".

Ža Ža je uvek važila za kontroverznu ženu sa tada sablaznim izjavama poput: "Nikad nisam dovoljno mrzela muškarca da mu vratim dijamante"; "Sjajna sam čistačica. Kada se razvedem, 'počistim' mu svu imovinu"; "Žena treba da se uda iz ljubavi i da nastavi da se udaje dok je ne pronađe" ...

Žena kojoj je sedmi brak trajao samo jedan dan ubedila je jednog oskarovca da se nakon njihovog razvoda oženi njenom sestrom; venčala se samo tri dana nakon prethodnog razvoda... Ža Ža je svet napustila u 99. godini, a iza sebe je ostavila priče koje će se još dugo pričati.

Neverovatnih devet brakova 

1. Burhan Beldž

Ža Ža je prvi put stala na ludi kamen sa turskim političarem i diplomatom Burhanom Beldžom.

Par je proveo šest godina u zajednici, a brak se okončao zbog njene afere sa tadašnjim turskim predsednikom Mustafom Ataturkom.

- Mustafa me je uništio za sve sledeće muškarce. On je bio savršen ljubavnik, bog i kralj - kasnije je priznala glumica, a prenosi "Nypost".

2. Konrad Hilton

Samo godinu dana nakon razvoda, "sudbonosno da" izgovorila je hotelskom magnatu Konradu Hiltonu, pradedi Paris Hilton, sa kojim je provela pet godina.

- Konrad je izrazio želju da mi promeni ime u Džordžija, izbriše moje mađarske korene i oduzme mi nacionalni identitet. To dovoljno govori o našem braku. Brak sa njim okončao bi mi slobodu. Želeo je da budem njegovo vlasništvo - isticala je Gabor.

Tokom ovog turbolentnog perioda, Ža Ža je provela određeno vreme u mentalnoj instituciji zbog bipolarnog poremećaja koji se otimao kontroli, a navodno je podvrgnuta mučnim eksperimentalnim insulinskim šokovima.

Konrad i ona dobili su ćerkicu Frančesku odmah nakon razvoda, kao rezultat prisilnog intimnog odnosa, kako je Ža Ža tvrdila, mada se godinama spekulisalo da je dete plod afere sa njegovim sinom Nikijem.

3. Džordž Sanders

Oskarom nagrađivan glumac Džordž Sanders uradio je najluđe stvari zbog ljubavi prema divi. Naime, ona je tokom njihovog braka imala javnu aferu sa dominikanskim plejbojom i diplomatom Porfirijem Rubirosom, što je Džordž znao i odobravao. 

Međutim, Gaborovoj je dosadio pasivni brak, te je podnela zahtev za razvod, ali je, kako navodi, "previše volela svog muža kao prijatelja i htela da ga ima u porodici", te ga je ubedila da se oženi njenom sestrom Magdom koja je tada zbog posledica moždanog udara već bila invalid.

4. Herbert Hatner

Investicioni bankar i multimilioner Herber Hatner bio je četvrti "plen" holivudske fam fatal. Par se razišao nakon samo nekoliko meseci braka.

- Herbert je ubio moju želju da radim. Toliko je bio velikodušan da sam počela da gubim ambiciju, a ja nikada nisam bila žena koju je zadovoljavao novac, već ispunjeni ciljevi i zabava - govorila je.

5. Džošua Kosden mlađi

Džošua Kosden bio je sin čuvenog kralja nafte Džona Kosdena. Sa glumicom proveo je samo godinu dana u braku, o kom se malo zna.

6. Džek Rajan

Dizajner i tvorac čuvene "barbi" lutke, Džek Rajan takođe je proveo samo godinu dana u braku sa lepom plavušom.

7.  Majkl O'Hara

Samo tri dana nakon razvoda od Džeka, Ža Ža se udala za poznatog advokata Majkla O'Haru, sa kojim je bila pet godina.

8. Grof Felipe De Alba

Ova žena je dokaz "da vreme ne čeka nikog".

Manje od godinu dana nakon svog sedmog razvoda, uplovila je u bračne vode sa grofom Felipeom De Albom, ali je brak poništen nakon samo jednog dana, jer joj je bivši muž Majkl "smestio", i nije se pravno razveo od nje.

9.  Princ Frederik Van Anhalt

Svoju starost ova jedinstvena žena provela je sa princom Frederikom Van Anhaltom koji je bio uz nju do samog kraja, čak i kada je 2011. godine pala u komu i provela narednih pet godina na aparatima. Preminula je u 99. godini života.

Foto: Shutterstock

Ža Ža je bila nezaustavljiva žena, a Gerold Frank, autor njene biografije, opisao ju je na sledeći način:

- Ža Ža Gabor je žena kojoj je bilo suđeno da bude na dvoru kralja Luja XV, ali je greškom sudbine zaglavila u 20. veku. No, nije dopustila da to uguši njene manire i šarm. Ona je "Madam Pompadur" ove ere. 

(Ona.rs)