Brza hrana uništava vaš nos!

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ako mislite da vam je čulo mirisa oslabilo zbog cigareta, možda niste u pravu. Postoje i drugi faktori koji mogu uticati, jedan od njih je brza hrana

Brza hrana je odavno povezana sa gojaznošću i negativnim uticajem na zdravlje, a sada je dobila još jednu negativnu konotaciju - može uticati na kvalitet čula mirisa.

Iako je eksperiment vršen na miševima, ne treba odbaciti činjenicu da su zbog uživanja u brzoj hrani gubili čulo mirisa. Studija je pokazala kako su miševima zbog takve ishrane oštećene ćelije u mozgu koje su zadužene za kontrolu mirisa, i to za 50 odsto.

Kako je objavljeno u američkom naučnom časopisu o neuronauke Journal of neuroscienceu, ovo je još jedan dokaz za to da način ishrane ne utiče samo na težinu, već može imati mnogobrojne negativne posledice na svaki organ i zdravlje čoveka.

Naučnik Nikolas Tiebo, sa univerziteta na Floridi, ističe da je ovo prva čvrsta činjenica koja dokazuje koliko je brza hrana opasna i za njuh.

U šestomesečnom eksperimentu miševi podeljeni u grupe jeli su zdravu i brzu hranu, a paralelno su naučnici proučavali kako reaguju na mirise. Nakon nekog vremena, miševi hranjeni brzom hranom teže su reagovali na nove mirise koji su im dati.

Kako je objasnila autorka studije Debra An Fadul, miševe su vratili na normalnu ishranu kako bi smršali i oporavili se, ali oštećenje čula mirisa bilo je trajno. U planu je i sledeća studija koja će pokušati da odgovori na pitanje može li redovno vežbanje usporiti gubitak čula mirisa kada je brza hrana glavni izvor ishrane.

(Telegraf.rs/ MOJEzdravlje)