Sufle je poslastica koju znaju da naprave samo vrhunske domaćice, da li ste i vi među njima? (GIF)

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sufle (soufflé) je tradicionalna francuska slatka ili slana poslastica koju obožava da jede čitava planeta. Ipak, malo ko ume da ga napravi. Zašto je to tako?

Od čokolade, limuna, sira ili šunke, sladak ili slan, sufle (soufflé) se smatra tipičnom francuskom poslasticom, danas omiljenom među svim sladokuscima i gurmanima širom sveta. Tradicionalni i stari recepti postali su deo internacionalne kuhinje, i može se reći da predstavljaju test za svakog ko želi da dobije titulu dobrog kuvara ili kuvarice.

Teško je odrediti kada je nastao sufle, ali smatra se da je počeo da se priprema još u srednjem veku, a povod su bile proslave i velika slavlja. Poreklo reči soufflé, potiče od francuskog glagola souffler, koja nam govori dosta o poslastici, opisuje šta se dešava sa testom dok se peče u rerni - ono se diže i raste.

Nežan, ukusan i mekan, u Francuskoj kažu da soufflé predstavlja savršenu ravnotežu između lepo zapečenog testa spolja i sočnog i kremastog u srcu poslastice, koji može biti najrazličitijeg sadržaja. Iako se najviše služi souffle od čokolade, može se pripremiti i od povrća, voća, jogurta, vrganja, sira, šunke i limuna.

Mnogi mešaju souffle sa lava cake-om, međutim postoje velike razlike, kako u načinu pripreme i sastojcima, tako i u krajnjem rezultatu. Svaki souffle sastoji se od dva glavna sastojka - testa, koje se priprema od jaja, putera i mleka i srca souffle-a različitih ukusa. Lava cake se priprema isključivo od čokolade, ali i ostali sastojci nisu isti, ali i način na koji se kombinuju daje potpuno drugačiju strukturu i ukus od souffle-a.

Pripremiti souffle nije jednostavno, zahteva preciznost i pažnju, jedna mala greška može da pokvari krajnji rezultat. Poslastica se služi topla, testo je rastresito, a unutrašnjost kremasta.

Da li vi znate nekog ko ume da napravi fantastičan sufle?

(Telegraf.rs)