VEROVALI ILI NE: Riba može da vas otera u smrt!

Vreme čitanja: oko 1 min.

Koliko god da je dobra za naše zdravlje, a posebno srce i krvne sudove, previše morske ribe na trpezi može da nas dovede čak i do fatalnog ishoda

Naučnici su dokazali da prekomerna konzumacija morske ribe, odnosno omega-3 masnih kiselina može biti opasna, a posebno kao riblje ulje koje se uzima u kapsulama.

Iako je ranije više puta dokazano da osobe koje često jedu morsku ribu ređe oboljevaju od srčanih bolesti, ne treba preterivati. Riblje masnoće sadrže omega-3 masne kiseline, koje sprečavaju nastanak ateroskleroze, regulišu krvni pritisak, smanjuju oksidaciju LDL holesterola i održavaju normalan srčani ritam.

Ipak, preteran unos omega-3 masnih kiselina može biti i štetan, jer smanjuju zalihe vitamina E u organizmu, a povećava rizik od abnormalnog krvarenja kod ljudi koji su mu i inače skloni. Isto tako i kod dijabetičara riblje ulje može da izazove smetnje, jer smanjuje nivo insulina.

Takođe, trebalo bi imati na umu da uzimanje ribljeg ulja posle pljeskavice nema nikakvog efekta i zato je najbolje korisne sastojke iz ribe unositi putem hrane.

(Telegraf.rs / Večernji List)