Pijete pet kafa na dan? Saznajte da li je to opasno

Vreme čitanja: oko 1 min.

Većina nas ne može da zamisli svoj radni ili neradni dan, barem bez nekoliko šolja omiljene kafe. Ali, ponekad se svi zapitamo da li je to dobro za naš organizam

Nova evropska preporuka o sigurnosti kofeina kaže da nije opasno popiti i pet espresa na dan. Evropska agencija za sigurnost hrane EFSA sprovela je naučnu studiju, jer su neke zemlje izrazile zabrinutost u vezi s delovanjem kafe na srce i nervni sistem, kao uticajem na fetus.

Ako vas kafa podiže – postali ste zavisnik

Čaj i kafa protiv moždanog udara

Saznajte sve tajne kofeina

U izveštaju se kaže da konzumiranje do 400 miligrama kofeina dnevno “ne predstavlja sigurnosni rizik za odraslu osobu koja nije trudna”, a žene u drugom stanju bi trebalo da piju najviše 200 mg radi zaštite fetusa, prenose elektronski mediji.

Ta je granica prilično visoka, jer se u studiji kaže da prosečan Evropljanin star između 18 i 65 godina dnevno unese od 37 do 319 miligrama kofeina.

Inače, jedan espreso sadrži oko 80 miligrama kofeina, kao i standardna limenka energetskog napitka. Šoljica crnog čaja sadrži oko 50, a limenka cole 40 miligrama kofeina.

Američka agencija za hranu FDA odredila je 400 miligrama kofeina dnevno kao količinu koja se ne povezuje s negativnim uticajem.

(Telegraf.rs / Tanjug)