NAUČNO DOKAZANO: U društvu je JELO slađe!

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nedavno britansko istraživanje ukazalo je na fenomen “društvene modelizacije” - psihološkog mehanizma koji nas podstiče da povećamo unos hrane kada smo u društvu proždrljivaca

Studija grupe naučnika sa Univerziteta Novog Južnog Velsa, objavljena u časopisu “Social Influence”, otkriva da su ljudi podložni imitiranju drugih kada je reč o hrani.

Šta je to, uopšte, pravilna ishrana?

U prisustvu nekog ko "mrljavi" ješće manje, i obrnuto, ukoliko dele obrok s ješnom osobom, uneće mnogo veće količine.

Istraživači smatraju da se ovaj fenomen zapaža kod svih, nezavisno od kilaže, ali da je kod žena izraženiji.

Da bi došli do ovih rezultata, naučnici su analizirali 38 studija.

- Unutrašnji signali, poput gladi ili osećaja sitosti često varljivi indikatori, pa se uglavnom dešava da sledimo primer osobe s kojom delimo obrok - objašnjava autor istraživanja Leni Vartarijan.

(Telegraf.rs / Tanjug)