Ako obožavate da jedete sir, za vas imamo sjajne vesti

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kod ljudi, koji su tokom istraživanja konzumirali obe vrste sira, došlo je čak i do manjeg povećanja nivoa dobrog holesterola

Nedavno sprovedeno istraživanje donosi odlične vesti za sve istinske ljubitelje sira, ali to ne znači da sad možemo da počnemo da preterujemo. Naučnici sa Univerziteta u Kopenhagenu otkrili su kako jedenje sira može da poboljša zdravlje na način da povećava nivo "dobrog", HDL holesterola.

NIJE NAPRAVLJEN OD MLEKA: Pronađen sir stariji od ISUSA HRISTA

U istraživanju je učestvovalo 139 odraslih osoba, a naučnici su ih podelili u tri grupe i tokom 12 nedelja posmatrali njihovo zdravstveno stanje temeljeno na konzumaciji sira. Ova grupa je svaki dan morala da pojede 80 grama punomasnog sira, druga grupa dnevno je morala da pojede 80 grama sira s normalnim (srednjim) udelom masnoća, dok je treća grupa sir morala da izbegava u potpunosti.

Posle 12 nedelja, istraživanje je pokazalo kako ni u jednoj grupi, pa čak ni kod onih koji su konzumirali punomasni sir, nije došlo do povećanja nivoa "lošeg", LDL kolesterola, koji je veoma štetan za zdravlje srca.

Ali, ono što je još zanimljivije, jeste činjenica da je kod ljudi koji su konzumirali sir (obe vrste) došlo čak i do manjeg povećanja nivoa dobrog holesterola!

To ne znači da biste sad trebali da počnete da se prejedate raznih sireva, jer naučnici preporučuju kako je optimalna količina dnevnog unosa sira 80 grama, kao što su ga konzumirali i učesnici ovog istraživanja.

Ali je ova studija ipak uspela da dokaže da sir, iako je bogat mastima, ne mora nužno da bude loš za zdravlje!

(Telegraf.rs / Izvor: net.hr)