Zanimljiva priča o tome zašto američke krofne imaju rupu u sredini

Vreme čitanja: oko 1 min.

Postoji jako puno teorija o misterioznoj rupi i razlogu za njeno nastajanje

Jeste li ikada jeli američku krofnu i pitali se čemu služi rupa u sredini?

Ako je odgovor potvrdan, niste jedini. Verovali ili ne, postoji jako puno teorija o misterioznoj rupi i razlogu za njeno nastajanje.

Jedna teorija kaže da je rupa u krofnama jednostavno nužna. Jednom kada su pekari počeli da dodaju žumanca u svoje recepte, testo je postalo prebogato što je znatno otežalo ravnomerno pečenje. Krajevi su bili hrskavi i sredina bi ostala sirova, pa je logično rešenje bilo uklanjanje testa iz sredine.

Foto: Pixabay

Druga, zanimljivija teorija odnosi se na Novu Englesku 1850. godine, i brod nazvan "Elizabeth Gregory". Elizabet je svom sinu napravila veliku količinu prženog testa za jedno od njegovih putovanja, a priča se kako je kapetan Gregori upravo na tom putovanju “izumeo” krofnu s rupom.

Međutim, postoji mnogo teorija o mogućim razlozima. Neki istoričari misle da je krofna tako bila lakša za probavanje, no najzanimljivija teorija glasi da su kapetanu Gregoriju trebale obe ruke za upravljanje brodom, pa je napravio rupe u krofnama kako bi mogao da ih drži na kormilu svog broda.

Čini se da je prva teorija, koja kaže da je rupa napravljena da bi se testo ravnomerno pržilo, ipak najbliža istini. Čak je i kapetan Gregori u jednom intervjuu izjavio kako je rupu na svojoj krofni zapravo napravio slučajno.

Nezavisno od toga u koju teoriju verujete, verovatno ćete se složiti kako su krofne jedan od najukusnijih pekarskih proizvoda, s rupom u sredini ili bez nje.

(Telegraf.rs / finirecepti.net.hr)