Ceo Balkan obožava burek, ali malo ko zna da se njegova originalna verzija pravi baš u Srbiji

Vreme čitanja: oko 1 min.

I nije baš tačno da se pravi burek jede sa sirom

Naime, turska reč burek označava slojevito jelo od testa, ali i druga jela od testa. Međutim, van granica Turske burek je pita kakvu znamo na području Balkana.

Iako postoji razlika između bosanskog, albanskog, grčkog i bugarskog bureka najoriginalniji recept zadržao se upravo u Srbiji.

Još 1498. godine u Niš je iz Istanbula doputovao turski pekar Mehmed Oglu koji je predstavio recept za moderni okrugli burek kakav danas jedemo.

U BiH pak, popularniji je umotani burek i uglavnom je sa mesom. U Albaniji se "birek" jede i sa povrćem, a u Grčkoj može biti i sladak, poput popularne bugace.

Bugarski "bjurek" pravi se sa jajima i sirom, a retko kad ga jedu s mesom.

U Srbiji se originalni okrugli burek smatra pravim, samo onda kada je prazan.

Video: Zvanično je: Srbin ima najdužu kobasicu!

(T.T./Telegraf.rs)