Ako se smatrate istinskim rodoljubom, onda ovo srpsko jelo obavezno morate znati da pripremate
3
Vreme čitanja: oko 1 min.
Jedna od najukusnijih pita koja nema šanse da vam se ne svidi
foto: ilustracija/pixabay.com
Čobanska pita potiče sa obronaka Stare planine, pa ako ste iz ovih krajeva obavezno morate znati kako da je pravite.
Svakako i da niste, ovo je jedna od najpoznatijih srpskih pita, a vole je svi zbog bogatog ukusa i mirisa, koje će zadovoljiti i najprobirljivije gurmane.
Sastojci:
- 500 g kora za pitu (deblje)
- mešavina povrća za đuveč 350 grama, ili sveže obareno povrće (paprika, krompir, šagarepa, crni luk, beli luk)
- plavi patličan (dva manja) može i 150 g šumskih jestivih pečuraka
- prazluk, srednje veličine, 100 g koprive
- ljuta papričica
- so
- biber
- peršun
- bosiljak
- mast (ulje), (prezle da pokupe vodu)
- kašika kajmaka ili čaša pavlake
foto: ilustracija/pixabay.com
Priprema:
- Povrće kratko obariti i dodati začine, na vrh noža sodu bikarbonu, posoliti, pobiberiti i zauljiti.
- Povrće može i da se proprži umesto barenja.
- U starinsku tepsiju staviti na nauljeno dno koru i zatim ređati nadev sa korama kao kod pite gužvare.
- Pitu možete i savijati na klasičan način uz mazanje svake kore.
- Na kraju zatvoriti sa ostatkom kora i premazati mešavinom masnoće i vode.
- Peći 40 minuta na 180 stepeni.
Uz kvalitetno kiselo mleko, prijatno!
(Telegraf.rs)