Ako se smatrate istinskim rodoljubom, onda ovo srpsko jelo obavezno morate znati da pripremate

Vreme čitanja: oko 1 min.

Jedna od najukusnijih pita koja nema šanse da vam se ne svidi

foto: ilustracija/pixabay.com

Čobanska pita potiče sa obronaka Stare planine, pa ako ste iz ovih krajeva obavezno morate znati kako da je pravite.

Svakako i da niste, ovo je jedna od najpoznatijih srpskih pita, a vole je svi zbog bogatog ukusa i mirisa, koje će zadovoljiti i najprobirljivije gurmane.

Sastojci:

  • 500 g kora za pitu (deblje)
  • mešavina povrća za đuveč 350 grama, ili sveže obareno povrće (paprika, krompir, šagarepa, crni luk, beli luk)
  • plavi patličan (dva manja) može i 150 g šumskih jestivih pečuraka
  • prazluk, srednje veličine, 100 g koprive
  • ljuta papričica
  • so
  • biber
  • peršun
  • bosiljak
  • mast (ulje), (prezle da pokupe vodu)
  • kašika kajmaka ili čaša pavlake
foto: ilustracija/pixabay.com

Priprema:

  1. Povrće kratko obariti i dodati začine, na vrh noža sodu bikarbonu, posoliti, pobiberiti i zauljiti.
  2. Povrće može i da se proprži umesto barenja.
  3. U starinsku tepsiju staviti na nauljeno dno koru i zatim ređati nadev sa korama kao kod pite gužvare.
  4. Pitu možete i savijati na klasičan način uz mazanje svake kore.
  5. Na kraju zatvoriti sa ostatkom kora i premazati mešavinom masnoće i vode.
  6. Peći 40 minuta na 180 stepeni.

Uz kvalitetno kiselo mleko, prijatno!

(Telegraf.rs)