Recept za najbolje kokos kuglice: Zvezda svake tacne sa sitnim kolačima
Za njih je potrebno i malo strpljenja, a ako pratite ove korake dobićete najukusniji, najsvilenkastiji zalogaj koji će vas ostaviti bez daha
Kokos kuglice nekada su bila prava retkost među sitnim, slavskim kolačima. I kao takve, oduvek su bile zvezda i tiha patnja mnogima. S jedne strane bio je izazov nabaviti materijal za njih, s druge strane upornost srpskih domaćica nije dopuštala da se barem po koja kuglica šepuri na tacni sa ostalim slavskim kolačima.
Ipak, samo oni najbrži imali su tu sreću da uživaju u svilenkastom filu, kuglice od kokosa i iznenađenju unutar nje - bademu ili lešniku.
Danas je priprema daleko jednostavija, namirnice su dostupne i sastojci za kokos kuglice mogu se naći u bilo kom marketu.
Za njih je potrebno i malo strpljenja, a ako pratite ove korake dobićete najukusniji, najsvilenkastiji zalogaj koji će vas ostaviti bez daha.
Sastojci:
- 250 gr šećera
- 200 ml vode
- 200 gr kokosa
- 400 gr mleka u prahu
- 200 gr margarina ili maslaca
- 100 gr pečenog lešnika ili badema
- 100 gr kokosovog brašna za valjanje kuglica
Priprema:
Šećer sipajte u šerpicu, dodajte vodu, pa kuvajte na umerenoj vatri bez mešanja dok se šećer ne ušpinuje kao za slatko.
To ćete proveriti kada kašikom podignete otopljeni šećer - on treba da u gustom mlazu pada sa iste. Osim toga, možete proveriti da li varjača ili kašika ostavljaju trag kada povučete po sredini šerpice.
Prilikom špinovanja šećera, dok tečnost vri, na površini se pojavljuju mehurići.
Margarin ili puter sobne temperature umutite mikserom sa mlekom u prahu, dodajte kokos, pa nastavite da mutite. Ušpinovani vrući šećer dodajte u mlazu u smesu, sve vreme muteći. Ona će prvo postati tečna, margarin će se odvojiti, ali ne brinite, tako i treba da bude.
Posle nekog vremena od mućenja masa će biti sjedinjena, ali retka, pa je ostavite na nekoliko minuta na sobnoj temperaturi.
Još toplu smesu počnite da oblikujete u kuglice želene veličine, a u sredinu stavljajte lešnik ili badem. Gotove kuglice uvaljajte u kokos, ređajte na tacnu, pa stavite na hlađenje.
Prijatno!
(Telegraf.rs)