Recept zapečenu piletinu sa krompirom u bešamel sosu: Zalogaj koji se topi u ustima
Savršen vikend ručak za celu porodicu
Kombinacija mesa i krompira je jedna od omiljenih, ne samo na našim prostorima, već svuda u svetu. Kada nemate inspiraciju i vremena za spremanje ručka, piletina i krompir su uvek idealno rešenje.
Pileće meso nudi brojne mogućnosti za pripremu, a složićete se da je najukusnije u kombinaciji sa povrćem i bešamel sosom.
Sastojci:
- 500 gr pilećeg filea
- 1 crni luk
- 2 čena belog luka
- 5 većih krompira
- so, biber
- začini po ukusu
- ulje za podmazivanje
sastojci za bešamel sos:
- 60 g putera
- 60 g brašna
- 700 ml mleka
- so, biber
- 200 gr kačkavalja za posipanje
Priprema:
Piletinu isecite na tanke šnicle, a onda ih usolite i ostavite u frižideru da odstoje 20 minuta. Za to vreme, oljuštite krompir i isecite ga na kolutove.
Posudu u kojoj ćete peći podmažite uljem, pa poređajte krompir. Crni i beli luk iseckajte sitno, pa ravnomerno rasporedite svuda po krompiru.
Piletinu izvadite iz frižidera, pa svaku šniclu isecite na dva ili tri dela. Preko krompira poređajte piletinu, dodajte malo vode i pecite oko 30 minuta.
U međuvremenu napravite bešamel sos.
Priprema bešamel sosa:
U manju šerpu stavite puter da se rastopi. U puter sipajte brašno i mešajte, kratko da se brašno malo uprži. Postepeno dodajte toplo mleko i mešajte da se ne bi stvorile grudvice. Posolite i pobiberite po ukusu, pa kuvajte na tihoj vatri do željene gustine.
Piletinu i krompir izvadite iz rerne, pa ih prelijte sosom i pospite kačakvaljem koji ste prethodno izrendali na krupno redne i vratite u rernu na 10 minuta.
Jelo služite toplo.
Prijatno!
(Telegraf.rs)