Recept zapečenu piletinu sa krompirom u bešamel sosu: Zalogaj koji se topi u ustima

Vreme čitanja: oko 1 min.

Savršen vikend ručak za celu porodicu

Foto: Shutterstock

Kombinacija mesa i krompira je jedna od omiljenih, ne samo na našim prostorima, već svuda u svetu. Kada nemate inspiraciju i vremena za spremanje ručka, piletina i krompir su uvek idealno rešenje.

Pileće meso nudi brojne mogućnosti za pripremu, a složićete se da je najukusnije u kombinaciji sa povrćem i bešamel sosom.

Sastojci:

  • 500 gr pilećeg filea
  • 1 crni luk
  • 2 čena belog luka
  • 5 većih krompira
  • so, biber
  • začini po ukusu
  • ulje za podmazivanje

sastojci za bešamel sos:

  • 60 g putera
  • 60 g brašna
  • 700 ml mleka
  • so, biber
  • 200 gr kačkavalja za posipanje

Priprema:

Piletinu isecite na tanke šnicle, a onda ih usolite i ostavite u frižideru da odstoje 20 minuta. Za to vreme, oljuštite krompir i isecite ga na kolutove.

Posudu u kojoj ćete peći podmažite uljem, pa poređajte krompir. Crni i beli luk iseckajte sitno, pa ravnomerno rasporedite svuda po krompiru.

Piletinu izvadite iz frižidera, pa svaku šniclu isecite na dva ili tri dela. Preko krompira poređajte piletinu, dodajte malo vode i pecite oko 30 minuta.

U međuvremenu napravite bešamel sos.

Priprema bešamel sosa:

U manju šerpu stavite puter da se rastopi. U puter sipajte brašno i mešajte, kratko da se brašno malo uprži. Postepeno dodajte toplo mleko i mešajte da se ne bi stvorile grudvice. Posolite i pobiberite po ukusu, pa kuvajte na tihoj vatri do željene gustine.

Piletinu i krompir izvadite iz rerne, pa ih prelijte sosom i pospite kačakvaljem koji ste prethodno izrendali na krupno redne i vratite u rernu na 10 minuta. 

Jelo služite toplo.

Prijatno!

(Telegraf.rs)