Naša preporuka za idealan božićni ručak: Bez ovih jela je nemoguće zamisliti prazničnu trpezu

M. M.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Božićna trpeza pre svega podrazumeva okupljanje ukućana, a onda i bogate đakonije

Foto: Shutterstock

Božić je jedan od retkih dana u godini kada je trpeza zaista bogata i raznovrsna, a jela se pred porodicom i prijateljima na astalu nižu i nižu - od predjela i supe, preko sarme, glavnog jela i deserta.

Pored obavezne česnice uvek trudimo da ispoštujemo i druge tradicionalne forme, pa su tako za Božić prosto neizbežni neki recepti, bez obzira na to da li se radi o klasičnom pečenju, pečenom krompiru ili ruskoj salati.

Stoga, u moru predloga i nedoumica šta spremiti za ovaj Božić, imamo par sugestija. Od predjela i supa možete da spremite krem ili klasičnu čorbu, nezaobilanu sarmu, a kao glavno jelo izdvajamo obaveznu  pečenje iz rerne ili pak, punjenu ćurku.

Pored sitnih kolača, a naročito vanilica, tu su razne torte, kao što su saher, doboš i posebno paperjasta torta sa bananama i orasima.

Domaćice već na Badnji dan pripreme većinu jela, a za one koje nisu inspirisane za pomenuta tradicionalna jela predlažemo pečenje od svinjskih krmenadli sa prilogom od podvarka i pečenog krompira.

Foto: Shutterstock

Sastojci:

za meso:

  • 1,5 kg sirovih svinjskih krmenadli očišćenih od kostiju
  • 1 kašičica ruzmarina (seckan, svež ili suvi)
  • pola glavice belog luka
  • dosta bibera 
  • 2 kašike senfa
  • 1 kašika meda
  • so prema ukusu
  • 100 g masnoće (puter, mast ili ulje)

za prilog:

  • do kilogram kiselog kupusa ili ribanca
  • 200 grama dimljene slanine
  • šaka suvog grožđa
  • 2 kg krompira
  • So i biber prema ukusu

Priprema:

Meso dobro usolite i pobiberite. Zasecite krmenadle na par mesta i ugurajte po čen belog luka u "džep", a potom četkicom premažite sa senfom i medom. Na kraju meso "pospite" sa ruzmarinom.

Odozgo, kašikom stavite komade putera ili masti ili polijte sa uljem.

Zatim pokrijte meso sa folijom i ubacite u rernu na 220 stepeni da se peče oko 35 minuta. Nakon toga, smanjite temperaturu na 200 stepeni, skinite foliju i pecite još oko 10-ak minuta dok se lepo ne zapeče.

Izvadite meso iz rerne da malo "diše" i poslužite tako što ćete da ga sečete na tanke snite.

U istom plehu i masnoći u kojoj se peklo meso, stavite očišćen i na krišće isečen krompir. Pecite na 220 stepeni oko 35 minuta. Pazite da se ne prepeče.

Za to vreme u dubljem tiganju možete da propržite iseckane komadiće suve slanine, i potom ubacite sitno iseckan kiseo kupus ili već ukišeljen ribanac. Dinstajte dok ne postane slatkas i tečnost ne uvri, a potom ubacite šaku predhodno natopljenog u vodi i isceđenog suvog grođa.

Poslužite meso i priloge tople i zajedno.

Prijatno!  

(Ona.rs)