Naša preporuka za idealan božićni ručak: Bez ovih jela je nemoguće zamisliti prazničnu trpezu
Božićna trpeza pre svega podrazumeva okupljanje ukućana, a onda i bogate đakonije
Božić je jedan od retkih dana u godini kada je trpeza zaista bogata i raznovrsna, a jela se pred porodicom i prijateljima na astalu nižu i nižu - od predjela i supe, preko sarme, glavnog jela i deserta.
Pored obavezne česnice uvek trudimo da ispoštujemo i druge tradicionalne forme, pa su tako za Božić prosto neizbežni neki recepti, bez obzira na to da li se radi o klasičnom pečenju, pečenom krompiru ili ruskoj salati.
Stoga, u moru predloga i nedoumica šta spremiti za ovaj Božić, imamo par sugestija. Od predjela i supa možete da spremite krem ili klasičnu čorbu, nezaobilanu sarmu, a kao glavno jelo izdvajamo obaveznu pečenje iz rerne ili pak, punjenu ćurku.
Pored sitnih kolača, a naročito vanilica, tu su razne torte, kao što su saher, doboš i posebno paperjasta torta sa bananama i orasima.
Domaćice već na Badnji dan pripreme većinu jela, a za one koje nisu inspirisane za pomenuta tradicionalna jela predlažemo pečenje od svinjskih krmenadli sa prilogom od podvarka i pečenog krompira.
Sastojci:
za meso:
- 1,5 kg sirovih svinjskih krmenadli očišćenih od kostiju
- 1 kašičica ruzmarina (seckan, svež ili suvi)
- pola glavice belog luka
- dosta bibera
- 2 kašike senfa
- 1 kašika meda
- so prema ukusu
- 100 g masnoće (puter, mast ili ulje)
za prilog:
- do kilogram kiselog kupusa ili ribanca
- 200 grama dimljene slanine
- šaka suvog grožđa
- 2 kg krompira
- So i biber prema ukusu
Priprema:
Meso dobro usolite i pobiberite. Zasecite krmenadle na par mesta i ugurajte po čen belog luka u "džep", a potom četkicom premažite sa senfom i medom. Na kraju meso "pospite" sa ruzmarinom.
Odozgo, kašikom stavite komade putera ili masti ili polijte sa uljem.
Zatim pokrijte meso sa folijom i ubacite u rernu na 220 stepeni da se peče oko 35 minuta. Nakon toga, smanjite temperaturu na 200 stepeni, skinite foliju i pecite još oko 10-ak minuta dok se lepo ne zapeče.
Izvadite meso iz rerne da malo "diše" i poslužite tako što ćete da ga sečete na tanke snite.
U istom plehu i masnoći u kojoj se peklo meso, stavite očišćen i na krišće isečen krompir. Pecite na 220 stepeni oko 35 minuta. Pazite da se ne prepeče.
Za to vreme u dubljem tiganju možete da propržite iseckane komadiće suve slanine, i potom ubacite sitno iseckan kiseo kupus ili već ukišeljen ribanac. Dinstajte dok ne postane slatkas i tečnost ne uvri, a potom ubacite šaku predhodno natopljenog u vodi i isceđenog suvog grođa.
Poslužite meso i priloge tople i zajedno.
Prijatno!
(Ona.rs)