Željka mesečno savija hiljade ukusnih sarmi i daje najbolje savete i trikove: "Kakva mašina, sve ručno radim"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Foto: Privatna arhiva

Bez sarme nema slavskog ručka, a u Šapcu i okolini najukusnije, mrsne i posne, savija domaćica Željka Mitrašinović iz Majura. Za tri restorana u Beogradu, od kojih je jedan u Beogradu na vodi, svakog meseca pripremi oko 4000, a još najmanje toliko njenih ukusnih sarmi pojede se na slavama, svadbama, krštenjima i drugim svečanostima u šabačkom kraju.

- Ljudi ostanu u čudu od ovih cifara i obično me pitaju da li sarme savijam na mašinu jer su negde čuli da su je izumeli Kinezi. Kakva mašina, sve ručno radim - odmahuje Željka.

Za 40 minuta savije stotinu sarmi i svaka, od prve do poslednje, u milimitar je iste veličine, a precizno su savijene i kako uvek nasmejana duhovita domaćica kaže "čvrsto su savijene da možeš sa njima da se gađap i neće da se raspadnu".

- Volim kada lepo izgledaju složene u šerpi, a čvrsto se savijaju da se ne bi otvorile prilikom kuvanja. Kada se serviraju niko ne može da im odoli najviše zbog ukusa, ali su lepe i "na oko" - dodala je Željka.

Foto: Privatna arhiva

Mrsne sarme se pripremaju od mešanog mesa, a posne od svih vrsta korenastog povrća. Savijaju se u liske slatkog kupsa, raštana ili listine, koje su prethodno obarene u sirćetu, a od jeseni do proleća u listove kiselog kupusa.

- Sarma je gurmansko jelo i treba da bude masna pa se dugo krčka u dosta ulja. Dodajem i malo slaninice i dimljenog mesa da lepše zamiriše - otkrila je Željka tajnu dobre sarme.

Iako kao od šale spremi nekoliko hiljada sarmi mesečno, Željki ništa nije teško, pa ni seckanje velikih količina luka, pošto u tome ima pomoć supruga Svete. Za 4000 sarmi njih dvoje ručno iseku 120 kilograma luka.

- Isplačemo se nad svojom sudbinom - priča kroz smeh i nastavlja kako je osim seckanja luka ovog leta bilo najteže kada je pripremala 5000 sarmi po najvećoj vrućini.

- Pored dva restorana koji redovno imaju moje sarme na meniju, javio se i vlasnik jednog marketa sa svojom porudžbinom. Naravno, prihvatim i tu porudžbinu i tako se zaokružilo na 5000 komada. Gori zemlja, a ja pored šporeta, ali sam ih na vreme isporučila - rekla je na kraju.

Željka svakodnevno ima posla u kuhinji jer pored sarme priprema i čorbe, pihtije, salate, jagnjeće sarme, a majstor je i za rolate, torte i kolače. Zato je brojni Šapčani zovu kada pripremaju krsnu slavu i na slavskoj trpezi poslužuju sve iz njene kuhinje.

Svoje gastronomsko umeće nedavno je pokazala u serijalu "Kuhinja moga kraja" u kojem je pobedila glasovima žena sa kojima se takmičila što je, kaže, priznanje jednako pohvalama kupaca koji su oduševljeni njenim gurmanskim specijalitetima.

(Ona.rs)