Kako treba da izgleda PRAVA SLANINA? "Hoćemo slaninu, ali da izgleda kao pršuta" - neiskusni kupuju mesnatu

J. V.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Foto: Printskrin Telegraf TV

Ekipa portala Ona.rs posetila je ovogodišnju Slaninijadu u Kačarevu, manifestaciju koja je postala pravi magnet za sve ljubitelje slanine i mesnih delicija. Kao i svaki put, na ovom događaju nije nedostajalo ukusa, tradicije i, naravno, dobro pripremljene slanine. Međutim, ove godine odlučili smo da saznamo šta zapravo znači "prava" slanina i da otkrijemo šta ljudi traže i kupuju.

Šta je prava slanina?

Kroz razgovore sa proizvođačima, shvatili smo da postoji jasna podela u mišljenjima. Mnogi od njih kažu da potrošači žele slaninu koja je pretežno mesnata, ali to nije ono što bi slanina trebalo da bude. Slanina, kako je to objasnio jedan od proizvođača, treba da bude balans između mesa i masnoće, što omogućava specifičnu teksturu i bogatstvo ukusa. Ako je previše mesnata, nedostaje joj sočnost i bogatstvo koje pravi komadići masti donose, dok previše masti može učiniti slaninu preteškom za ukus.

Na Slaninijadi, organizovane su različite kategorije takmičenja, kao što su domaća slanina, najdeblja slanina, slanina od mangulice, zanatska i industrijska slanina. Svaka od ovih kategorija nudi nešto specifično, i dok se domaća slanina najviše traži, mnogi kupci biraju slaninu koja je uravnotežena, sa pravilnim procentom mesa i masti.

Manifestacija koja spaja ljubitelje slanine

Turistički klub Slaninijada Kačarevo, organizator ovog događaja, sa ambicijom da stvori manifestaciju koja će ostvariti značajan komercijalni efekat na širem području opštine, može se pohvaliti velikim uspehom. Slaninijada je postala ne samo prilika za razmenu recepata i degustaciju specijaliteta, već i prostor gde se razvija proizvodnja i tov svinja u individualnom sektoru.

Ovaj događaj doprinosi podizanju kvaliteta mesnih proizvoda, a posebno slanine, dok istovremeno pokreće razvoj seoskog turizma. U razgovoru sa posetiocima, videli smo entuzijazam i želju za unapređenjem kvaliteta domaćih proizvoda, kao i povećanom potražnjom za organskim i zanatskim proizvodima.

Zanatska slanina vs. industrijska

I dok su zanatski proizvođači ponosni na svoju autentičnost, industrijska slanina ima svoje mesto, uglavnom zbog pristupačnosti i kontinuiteta u proizvodnji. Međutim, većina ljubitelja dobre slanine složila se da ništa ne može da se uporedi sa tradicionalnim metodama prerade, koje uključuju prirodno dimljenje i duži proces sazrevanja.

Kroz razgovor sa posetiocima, jasno je da je slanina omiljeni proizvod na Slaninijadi. Ljudi ovde dolaze ne samo da to kupuju, već i da razmenjuju savete o tome kako najbolje pripremiti raznorazne suhomesnate proizvode, ili jednostavno, kako uživati u dobroj slanini.

Za sve ljubitelje mesa, Slaninijada je prava prilika da upoznate ljude sličnih interesa, da razmenite recepte i da uživate u najboljoj ponudi mesnih proizvoda koja se može naći na jednom mestu. Ovog vikenda - pravac Kačarevo!

(Ona.rs)