Ovaj recept za zimnicu iz snova svi traže: Čim se tegla otvori - odmah sve nestaje!

J. V.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Foto: Shutterstock

Ako tražite zimnicu koja će oboriti s nogu i zauzeti počasno mesto na svakoj trpezi, paprika u senfu je pravi izbor. Kombinacija slatke paprike, aromatičnog senfa i začina stvara mirisnu, pikantnu i kremastu zimnicu koja će svako jelo, a posebno meso, pretvoriti u pravu gozbu. Lako se priprema, a njen bogat ukus oduševljava svakog ko je proba.

Sastojci:

  • 4 kg mesnate crvene paprike
  • 1 l vode
  • 300 ml alkoholnog sirćeta
  • 3 kašike šećera
  • 3 kašike soli
  • 4 lovorova lista
  • 1 kašika bibera u zrnu
  • 5 g C konzervansa
  • 4 čena belog luka
  • 600 g senfa
  • 500 ml ulja

Priprema

1. Kuvanje marinade

U veću šerpu sipajte vodu, sirće, šećer, so, biber u zrnu, lovorov list i konzervans. Stavite na šporet i pustite da provri, kako bi se svi ukusi spojili.

2. Dodavanje paprika

Paprike očistite od semena i iseckajte na trake. Ubacite ih u kipuću marinadu. Ako šerpa nije dovoljno velika, dodajte paprike u dve ture – prvo polovinu, sačekajte da omekšaju i spadnu, pa zatim dodajte ostatak. Kuvajte ukupno oko 30 minuta uz povremeno mešanje. Nakon kuvanja, paprike ocedite.

3. Priprema senfa

U posebnoj posudi umutite senf, ulje i sitno iseckan beli luk. Mešavinu dodajte u tople paprike (idealna temperatura oko 60–70°C) i dobro izmešajte da se ukusi sjedine.

4. Punjenje tegli

Dok su paprike još vruće, sipajte ih u sterilne, zagrejane tegle. Napunite do vrha, zatvorite poklopcima i kratko okrenite naopako kako bi se stvorio vakum.

5. Sterilizacija

Tegle stavite u toplu rernu (80°C) oko 20 minuta, zatim ugasite rernu i ostavite ih unutra da se postepeno hlade.

Saveti za savršenu zimnicu

Birajte mesnate i čvrste paprike, najbolje crvene babure.

Senf prilagodite ukusu – možete koristiti blagi ili ljuti, zavisno od preferencija.

Tegle dobro sterilišite kako bi zimnica bila dugotrajna i bezbedna za čuvanje.

Paprika u senfu je zimnica koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Lako se priprema, a bogat, aromatičan ukus čini je nezaobilaznom svake godine. Poslužite je uz meso, roštilj, kuvana jela ili kao dodatak siru i hlebu – uvek će oduševiti goste i ukućane.

(Ona.rs)