Zeleni paradajz za zimnicu: Stari recept naših baka koji i danas ima savršen ukus

S. R.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Foto:Shutterstock

Zeleni paradajz je jedna od onih zimnica koje se više skoro i ne viđaju, a nekad nije bilo kuće bez bar nekoliko tegli u špajzu. Hrskav, kiselkast, osvežavajuć - uz pasulj, roštilj ili komad hleba i malo masti. Pravi ukus jeseni i vremena kad se sve radilo polako, s merom i dušom.

Sastojci:

  • 3 kg zelenog paradajza
  • 1 kg crnog luka
  • 1,5 l sirćeta
  • 1 l vode
  • 3 kašike soli
  • 3 kašike šećera
  • 1 kesica bibera u zrnu
  • nekoliko listova lovora
  • par čenova belog luka
  • grančica celera ili peršuna, po želji

Priprema:

Operite zeleni paradajz i isecite ga na kolutove ili kriške. Luk očistite i isecite na tanke kolutove. U veću šerpu sipajte sirće, vodu, so, šećer, biber i lovor, pa stavite na šporet da provri. Kada tečnost proključa, dodajte paradajz i luk i kuvajte pet do šest minuta - taman da povrće omekša, ali da ostane čvrsto pod prstima.

Vadite povrće šupljikavom kašikom i ređajte ga u tegle. Između možete ubaciti po koji list belog luka ili grančicu celera - miris će biti božanstven. Prelijte vrućom tečnošću u kojoj se kuvalo, zatvorite tegle, okrenite ih naopako desetak minuta i umotajte u ćebe da se polako ohlade.

Ako volite jači ukus, ubacite po koju ljutu papričicu ili nekoliko zrna senfa. Kad se zimski dani otegnu, a sto zatreperi od mirisa kiselog kupusa, ajvara i turšije - zeleni paradajz biće onaj dodatak koji vraća ravnotežu. Stara zimnica, jednostavna i bez greške.

(Ona.rs)