Recept za originalne vojvođanske medenjake čuvaju kao oči u glavi: Evo zašto su tako posebni

S. R.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Foto: Shutterstock

Jedna od najomiljenijih poslastica prazničnih dana su vojvođanski medenjaci. To su oni tradicionalni, mekani, mirisni kolači koji istovremeno bude nostalgiju i unose toplinu u kuću. Miris meda, cimeta i blage kiseline anisa odmah stvara praznični ugođaj i vraća na zimske trpeze koje su generacije obožavale.

Vojvođanski medenjaci su jednostavni, ali posebni. Lako se prave, dugo ostaju sveži i sjajno podnose ukrašavanje, pa se često koriste kao jestivi ukrasi na stolu ili jelki. Njihova draž je u tome što svaki dom ima svoju nijansu recepta, ali osnova je svuda ista. Ovo je univerzalan način pripreme koji uvek uspe i koji možete prilagoditi sebi.

Sastojci za testo

Foto: Pixabay
  • 300 g mekog brašna
  • 350 g prah šećera
  • 150 g meda
  • 4 jaja
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 1 margarin
  • začini po želji (mešavina za medenjake, cimet, anis)
  • 1 kašika kakaa (opciono)

Priprema

Foto: Telegraf/D.S.

Sve sastojke sjediniti i zamesiti glatko testo. Ostaviti ga u frižideru preko noći ili na hladnom mestu jedan do dva dana. Nakon odmaranja dodati još oko 600 g brašna i ponovo umesiti.

Testo razviti na oko pola centimetra debljine i modlama vaditi oblike. Medenjake ređati u pleh obložen papirom, ostavljajući razmak jer tokom pečenja narastu. Peći kratko na umerenoj temperaturi, tek koliko da blago porumene.

Glazura za ukrašavanje

  • 1 belance
  • 180 do 200 g prah šećera
  • malo limunovog soka

Umutiti do glatke, guste smese, prebaciti u kesu za zamrzivač, odseći mali vrh i šarati po želji. Gotovi medenjaci se čuvaju u limenim kutijama i ostaju sveži nedeljama.

(Ona.rs)