Oblanda sa tri bogata fila: Brza i svečana, a recept je lak da lakši ne može biti
Ako postoji kolač koji može da bude i jednostavan i glamurozan u isto vreme, onda je to oblanda sa tri bogata fila. Šarena, izdašna i neodoljiva, ona spaja tri različita ukusa u jedan slojeviti zalogaj koji mami i izgledom i mirisom. To je onaj kolač koji na tacni uvek prvi nestane, bez obzira na konkurenciju.
Oblanda sa tri fila izgleda efektno, ali se priprema iznenađujuće lako. Zato je toliko volimo. Sve se samo umuti, namaže, poređa, i već imate desert koji izgleda kao da ste proveli sate u kuhinji. A niste. Svaki sloj nosi svoju teksturu, svoju aromu i svoju malu priču, pa ova oblanda deluje kao mini degustacija u tri čina.
Idealna je za praznike, porodična okupljanja, vikend hedonizam ili situacije kada želite da ostavite utisak a da se ne mučite preko mere.
Sastojci za oblandu sa tri bogata fila
4 manje oblande
fil:
- 200 g suvih smokava
- 100 g suvog grožđa
- Sok od 1 pomorandže
- 50 g šećera u prahu
fil:
- 200 g mlevenih oraha
- 100 ml vrućeg mleka
- 100 g šećera u prahu
- 1 kašika ruma
fil:
- 4 žumanaca
- 100 g šećera u prahu
- Sok od 1 limuna
- 150 g margarina
Glazura:
- 100 g čokolade za kuvanje
- 3 kašike ulja
Priprema
Prvi fil napravite tako što ćete iseckane smokve sjediniti sa suvim grožđem, sokom od pomorandže i šećerom.
Za drugi fil pomešajte vruće mleko sa orasima, šećerom i rumom i ostavite da sve lepo upije.
Treći fil spremite kuvajući žumanca sa šećerom na pari dok ne postanu gusta, pa kada se ohlade dodajte limun i margarin i umutite u glatku kremu.
Redosled slaganja je ključan i najlepši deo posla. Prva oblanda se uvek filuje sa strane sitnih kockica, zatim ide prvi fil, pa oblanda, pa drugi fil, pa oblanda, pa treći fil i još jedna oblanda na vrhu.
Glazuru pripremite tako što ćete otopiti čokoladu sa uljem i preliti preko kolača. Kada se sve stegne, iseći na štangle.
Ovo je kolač sa tri raspoloženja u jednom. Nežan prvi sloj, bogat drugi, zavodljiv treći. Kada se preseče, izgleda kao mali slatki spektakl, a kada se proba, shvatite zašto se toliko prenosi od kuće do kuće.
Oblanda sa tri fila nije samo recept. To je mala porodična scena, jedan od onih kolača koji se pamte po mirisu, po boji preseka i po tome kako svi za tren oka uzmu drugi komad. Sačuvajte recept. Trebaće vam.
(Ona.rs)