Ko jede ribu, živeće par godina duže!
Ukoliko se pridržavate uskršnjeg posta, a i ako ne, nemojte da propustite priliku da barem par puta nedeljno sebe častite porcijom ribe
Nekoliko porcija masne ribe poput skuše ili lososa nedeljno, posebno u starosti, mogu da vam produže život za više od dve godine!
Kako pokazuje najnovije istaživanje, omega 3 masne kiseline, zastupljene u masnoj ribi i plodovima mora, štite srce i smanjuju rizik umiranja od srčanih bolesti za 35 odsto. Uz to, sveukupni rizik prerane smrti kod starijih osoba snižen je za 27 odsto.
Iako je povezanost omega 3 masnih kiselina i zdravlja srca poznata od ranije, istraživanje koje su sproveli stručnjaci sa Harvarda prvi je put direktno povezalo nivo masnih kiselina u krvi i manji rizik smrtnosti. Istraživači su tokom 16 godina pratili 2,700 vremešnih Amerikanaca, starijih od 65 godina i više nego dobrog zdravlja. Ispitanici su redovno davali uzorke krvi, išli na sistematske preglede i odgovarali na pitanja o svom zdravlju, životnim navikama i eventualnim bolestima.
Rezultati su pokazali da su pacijenti sa visokim udelom svih tipova omega 3 masnih kiselina u krvi, individualno ili kombinovano, imali manji rizik od prerane smrti. Jedan tip, poznat kao dokozaheksaenoinska kiselina (DHA), povezana je s 40 odsto manjim rizikom od smrti od bolesti srca. Drugi tip omega 3 masnih kiselina, poznat kao dokozapentaenska kiselina (DPA), snižavala je pritom rizik od moždanog udara, dok je eikozapentaenske kiselina (EPA) povezana sa nižim rizikom od srčanog udara koji nije fatalan.
- Ukupno gledano, pacijenti s najvišim nivoima sva tri tipa masnih kiselina u krvi imali su 27 odsto niži rizik od preranog umiranja od bilo kog uzroka i u proseku su živeli dve godine i deset nedelja duže - piše u istraživanju objavljenom u časopisu "Annals of Internal Medicine".
Pritom, najbolji rezultati primećeni su kod osoba koje su od konzumiranja vrlo malih ili čak nikakvih količina ribe prešli na konzumiranje ribe dva puta nedeljno.
- Iako je ishrana koja uključuje ribu već ranije povezivana sa dobrim zdravljem, tek je mali broj istraživanja povezao nivo omega 3 masnih kiselina i smanjenu smrtnost kod starijih osoba. Naše istraživanje potvrđuje važnost omega 3 masnih kiselina za kardiovaskularno zdravlje i pokazuje kako konzumacija ribe kasnije u životu može da utiče na dužinu i kvalitet života - rekli su autori studije.
(Tanjug)