ŠTA TO JEDEMO: U viršlama ima svega osim mesa!

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na domaćem tržištu raste uvoz mehanički otkoštenog mesa, treće kategorije, koje se koristi u proizvodnji viršli, kobasica, parizera...

U Srbiju je od početka godine pet najvećih uvoznika i industrija mehanički otkoštenog mesa (MOM) ove proizvode uvezlo u vrednosti od oko 13,5 miliona evra. Prema podacima Uprave carina, poslednjih godina uvoz ove treće kategorije mesa, koje se koristi isključivo u proizvodnji prerađevina - raste.

I dok se prethodnih godina mahom uvozio pileći MOM, poslednji podaci ukazuju da je sve više velikih kupaca svinjskog koje se uglavnom koristi za pripremu kobasica. Ozloglašeno mehanički otkošteno meso u Srbiji stiže iz evropskih zemalja Austrije, Španije, Danske, Mađarske, dok je u 2011. godini Srbija iz Bosne i Hercegovine uvezla smrznuti pileći MOM u vrednosti od 2,7 miliona evra.

Ovakvi podaci opravdavaju činjenicu da je na našem tržištu sve više prepađevina i svakim danom sve više malih proizvođača kreće u proizvodnju jeftinih mesnih prerađevina, jer i sirovinu, kako saznajemo, nabavljaju po bagatelnim cenama.

- Evropski kupac praktično više ne kupuje celo pile, sve više se ide u prodaju konfekcije mesa kao što su file, batak, karabatak. Ostaci se pod posebnim uslovima i pod visokim pritiskom skidaju sa kostiju, na primer leđa, i tako nastaje mesna smesa koja se posle dodaje viršlama, barenim kobasicama, parizerima...kaže za "Potrošač" prof. dr Milan Baltić, šef Katedre za higijenu i tehnologiju namirnica Fakulteta za veterinarsku medicinu.

I dok je u Evropi goveđi MOM zabranjen (od afere ludih krava), kod nas takvih zabrana nema - i ova vrsta MOM-a završava u domaćim prerađevinama.

Prof. Baltić kaže da je to zbog toga što nismo imali registrovane slučajeve ove bolesti, ali to nikako ne opravdava to što se uvozi i stiže na naše trpeze.

- Problem je u tome što MOM ne sadrži kvalitetne proteine i što u njemu u zavisnosti od toga koliko puta prođe kroz separatore, može da se nađe veća koncentracija kalcijuma, što nije dobro jer u tom slučaju ne možemo govoriti o izbalansiranoj ishrani. A proizvođači su se izveštili da tu količinu kalcijuma umanje dodavanjem drugih sastojaka bez kalcijuma - kaže prof. Baltić.

To je, objašnjava, daleko od viršli koje su se nekada proizvodile i u kojima je bilo samo mesa, soli i vode. Sada proizvođači, osim MOM-a u viršle dodaju soju, karagenane (aditive), kukuruzno brašno. Ima svega osim pravog mesa, kaže naš sagovornik i podseća da je to proizvod koji se i dalje kupuje jer je ukuse lako podesiti i privući kupce.

(Telegraf.rs / Izvor: Potrošač)