14 razloga zašto treba da jedete krastavac

Vreme čitanja: oko 2 min.

Možda niste znali, ali krastavac je jedna od najzdravijih namirnica, a često ga nazivaju i super hranom. Zato sledeći put kada odete na pijacu slobodno kupite celu gajbu. Nećete pogrešiti

Mnogi smatraju da krastavac nema baš neku funkciju što se tiče zdravlja, ali se i te kako varaju. On je izuzetno bogat mineralima, posebno kalijumom, odličan je za detoksikaciju jer nam omogućava da izbacimo toksine iz organizma, ali ga istovremeno možete koristiti u još mnoge svrhe.

HIDRIRA TELO

Ako ste previše zaboravni pa u toku dana ne pijete dovoljno vode, pojedite hladan krastavac.

DOBAR JE ZA GORUŠICU I RANE

Osim toga što će smiriti vaš želudac i ukloniti gorušicu, u slučaju da se posečete, možete da stavite kolutić krastavca na ranu i vrlo brzo ćete osetiti olakšanje.

ELIMINIŠE TOKSINE

Sva voda iz krastavca deluje dobro na unutrašnje organe, tako što ih čisti od raznih prljavština. Takođe je poznato da je u stanju da razbije kamen u bubregu.

BOGAT JE VITAMINIMA

Krastavac, posebno kora, bogat je vitaminima koji su svakodnevno potrebni organizmu, pogotovu vitaminom A, B i C koji jačaju imuni sistem.

BOGAT JE MINERALIMA

Sadrži visoku količinu kalijuma, magnezijuma i silicijuma. Mnoge banje u ponudi imaju upravo tretmane tokom kojih se koriste krastavci.

POMAŽE PRI VARENJU I MRŽAVLJENJU

Zbog velike količine vode i niskog sadržaja kalorija, krastavac je idealan izbor za ljude koji žele da smršaju. Jedite ga uz supu i salatu i vaši kilogrami će početi da se tope.

UKLANJA PODOČNJAKE

Ukoliko imate problema sa tamnim kolutovima oko očiju, iskoristite krastavac jer on ima moć da smanji podočnjake i nadutost kapaka.

KRASTAVAC ŠTITI OD RAKA

Poznato je da sadrži jedinjenja koja smanjuju rizik od nekoliko tipova kancerogenih oboljenja uključujući rak jajnika, dojke, prostate i materice.

LEČI DIJABETES, SMANJUJE HOLESTEROL I KONTROLIŠE KRVNI PRITISAK

Sok od krastavca sadrži hormon koji je neophodan za proizvodnju insulina jer sadrži dosta vlakana, kalijuma i magnezijuma.

OSVEŽAVA USTA

On takođe osvežava i leči desni od bolesti. Stavite parče krastavca u usta i pritisnite ga jezikom ka nepcima. Zadržite ga tako pola minuta i ubiće sve bakterije koje su odgovorne za loš zadah.

OBNAVLJA KOSU I NOKTE

Zahvaljujući mineralu silicijumu koji se nalazi u krastavcu, vaša kosa i nokti biće sjajni i jaki. Sumpor i silicijum iz krastavca takođe stimulišu i rast vaše kose.

ČUVA ZDRAVLJE, UBLAŽAVA ARTRITIS

Kao odličan izvor silicijuma, krastavac čuva zdravlje tako što jača vezivno tkivo. A kada ga pomešate sa sokom od šargarepe, može da ublaži bol artritisa jer smanjuje nivo mokraćne kiseline.

SPREČAVA MAMURLUK

Ako hoćete da izbegnete jutarnje glavobolje, mučninu ili mamurluk, posle burno provedene noći pojedite nekoliko kriški krastavca. Sadrži dovoljno vitamina B, šećer i elektrolite koji će vam smanjiti jutarnje tegobe.

ČUVA BUBREGE

Snižava nivo mokraćne kiseline u telu i tako održava bubrege zdravim.

(Telegraf.rs)