Kako letnje vrućine utiču na trudnice i koje mere zaštite su neophodne?

N. K.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Da biste ublažili otoke, lezite svakog dana 30-60 minuta sa nogama na uzvišenoj površini

Foto: Shutterstock/Nicoleta Ionescu

Previsoke temperature i dehidratacija mogu da budu vrlo opasne za trudnice jer izazivaju nesvesticu, bolne grčeve, umor, malaksalost, a u nekim slučajevima može doći i do toplotnog udara.

Trudnica je u obavezi da izbegava boravak na otvorenom u periodu od 11 do 18 časova i da boravi u klimatizovanim prostorijama.

Ishrana i hidratacija su takođe ključan aspekat. Hrana koju unosi treba da bude izbalansirana - što češći obroci bogati vitaminima i mineralima, kao i redovan unos tečnosti i ceđenih citrusa.

Otoci, koji inače muče trudnice, u uslovima visokih temperatura još su izraženiji zbog povećanog protoka krvi, a to dovodi do pojačanog osećaja malaksalosti i zamora, kao i ubrzanog srčanog rada. Da biste ublažili otoke, lezite svakog dana 30-60 minuta sa nogama na uzvišenoj površini. Probajte to da radite i noću.

Nosite udobne cipele, a slobodno uzmite pola broja veće. Nemojte predugo stajati na jednom mestu i izbegavajte usku odeću, prenosi "Bebologija".

Ukoliko ste trudnica, postoji nekoliko saveta koji će Vam olakšati vrele letnje dane.

  • Oblačite svetlu garderobu, prirodnih materijala
  • Zaštite kožu kremama sa visokim zaštitnim faktorom
  • Pijte dosta tečnosti
  • Ukoliko ste fizički aktivna trudnica, vodite računa da se ne preforsirate, kao i u kom delu dana trenirate
  • Još jedan način na koji se možete rashladiti je disanje. Disanjem izbacujete vrućinu, pa pripazite na ritam disanja- da ne bude ni prebrz, ni prespor

(Ona.rs)