• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Vežbe za one koji mnogo sede: Ovako ćete najbolje istegnuti i ojačati mišiće leđa

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ukoliko vaš posao podrazumeva da osam sati dnevno provodite u sedećem položaju - bilo da radite za kompjuterom ili ste profesionalni vozač, ove vežbe će vam biti od velike pomoći

  • 0

Ljudsko telo stvoreno je za pokret, a ne za sedenje. Ali, u današnje vreme malo je onih koji zbog prirode posla ne provode osam sati u sedećem položaju. Zato i ne čudi što se veliki broj ljudi žali na bolove u leđima - počev od bolova u ramenom pojasu, preko bolova u lopatičnom delu, zaključno sa bolovima u lumbalnom delu.

Onlajn fitnes trener i profesor sporta i fizičkog vaspitanja Boško Takovac za Ona.rs podseća da bi na svakih 45 minuta trebalo ustati i prošetati se, odnosno istegnuti mišiće leđa kako bismo sprečili pojavu spazma.

Ali, ako vam posao tako nešto ne dopušta - ako ste, na primer, profesionalni vozač ili ne možete da ustajete od računara više puta u toku dana, postoje vežbe koje možete da radite svakodnevno, po povratku sa posla i da priuštite mišićima leđa dobro istezanje i jačanje.

- Potrebna vam je samo obična prostrika i desetak minuta slobodnog vremena - kaže Takovac za naš portal.

- Vežbe nisu ni teške, ni komplikovane i mogu da ih rade svi, od učenika i studenata do zaposlenih. Važno je da svaki pokret izvodite svesno i da osetite istezanje mišića u ramenom pojasu i gornjem delu leđa.

Svaku vežbu trebalo bi uraditi 12 puta, i to u dve serije. Toliko je, naime, potrebno da se mišići naviknu na ove pokrete. Kasnije, kako budete više vežbali, tako možete da povećavate broj serija.

"Instagram" nalog Boška Takovca možete da pronađete na ovom linku.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje