• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Bol i modrice nisu povezani": O čemu sve treba da vodite računa kada idete na kozmetičke tretmane

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako se bliži leto, fotografije posledica uspešnih i manje uspešnih tretmana češće se pojavljuju na društvenim mrežama

  • 0
Maderoterapija, celulit, masaža Foto: Sutterstock

U želji da se u realni život prenesu savršene slike sa društvenih mreža, da se negira postojanje bora, teksture kože, celulita i drugih "nepoželjnih" pojava na licu ili telu, devojke se podvrgavaju različitim estetskim i kozmetičkim tretmanima.

Mnogi od njih su poznati, ispitani i nisu noviteti, ali su ljudi koji pružaju ove usluge često upitnog znanja.

Iako zakon nalaže da usluge mora da pruža školovana i stručna osoba uz poštovanje određenih propisa, kozmetički salon ili spa-centar može da otvori svako, u vlasničkom smislu ovde ne postoje ograničenja.

Ova tema je uvek aktuelna, ali se, kako se bliži leto, fotografije posledica uspešnih i manje uspešnih tretmana češće pojavljuju na društvenim mrežama. Treba naglasiti da nisu sve posledice tretmana loše, a svaku nedoumicu možete unapred razrešiti raspitivanjem o tretmanu, nuspojavama i stručnosti osobe koja uslugu pruža.

Stručnjaci kažu da previše bolne masaže i nestručne maderoterapije mogu ostaviti podlive i biti štetne. Njima se može uništiti masno i vezivno tkivo. Kroz uništavanje vezivnog tkiva veliki problem može biti pojava celulita posle nekog vremena.

Mezoterapija, injekcija, kozmetički tretman, estetski tretman Foto: Sutterstock

Jedna fotografija je privukla veliku pažnju na nebu društvene mreže Twitter, jer su na nogama devojke sporadične, nepovezane modrice, kao i tragovi uboda.

Kako je navela, reč je o tri tretmana kojima se podvrgla: anticelulit masaži, mezoterapiji i lipokoktelima.

Modrice, krv, ubodi igle, krastice samo se neke od pojava koje mogu nastati usled različitih estetskih tretmana, a mi smo pitali Jovanu Gajić, strukovnog kozmetičara estetičara da li su ovakve pojave uobičajene.

- Koža ne može da ima ubode i sporadične masnice samo od maderoterpije. Sve pojave zajedno su očigledno posledica nekoliko tretmana. Tačkice na koži su od uboda, dakle od mezoterpaije koja se primenjuje iglom, ali je moguće da masnice nastanu i od uboda - kaže Gajić.

- Definitivno je da osoba ima osetljiviju kožu, ali treba naglasiti da ništa što previše boli nije dobro. Maderoterapija ne treba da bude previše bolna, iako se uvek u obzir uzima i to da svako ima drugačiji prag bola. Takođe, pojava modrica može da zavisi od tipa kože, ali velike i bolne masnice nisu nešto što bi trebalo da se podrazumeva - dodaje ona.

- Bol i modrice nisu povezani. Intezitet zavisi od praga bola, ali kozmetičar mora da pregleda i upozna telo klijenta. U odnosu na to prve dve masaže se rade blaže. Moguće je i da modrice ostaju, ali da klijentkinju to ništa ne boli. Cilj jeste da ne ostaju modrice, ali i ako ostanu, treba da budu male - zaključuje Gajić.

Žene koje imaju bilo kakvih problema sa proširenim venama, kapilarima, osetljivom kožom ili imaju neki zdravstveni problem, treba da budu veoma obazrive koji tretman i kod koga rade, jer postoji opasnost od povreda, komplikacija i deformiteta zone koja je tretirana.

Video: Anino iskustvo sa tretmana ventuzama

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota