• 0
 ≫ 

Da li znate u kom gradu, neobičnom po mnogo čemu, se nalaze Crna crkva i Uska ulica?

 ≫ 

Nemački vitezovi osnivaju grad početkom 13. veka, a kasnije ga naseljevaju Saksonci, koji imaju značajan uticaj na njegov razvoj

  • 0
Brašov, Rumunija, Transilvanija Foto: Pixabay/cristina

Poznat pod nazivom Korona, koji je nosio tokom srednjeg veka, rumunski grad Brašov kasnije je nosio nemački naziv Kronštad.

Jedan je od većih gradova ne samo pokrajine Transilvanije, u kojoj se nalazi, nego i u celoj zemlji. Nemački vitezovi osnivaju grad početkom 13. veka, a kasnije ga naseljevaju Saksonci, koji imaju značajan uticaj na njegov razvoj.

Iako na teritoriji Rumunije postoje i drugi, turistički interesantniji gradovi, Brašov ne bi trebalo propustiti najpre zbog odlično očuvanog starog gradskog jezgra. Tek oko 20 minuta vožnje je potrebno da bi se iz Brašova stiglo do dvorca Bran, koji je pripadao grofu Drakuli.

Brašov, Rumunija, Transilvanija Foto: Pixabay/andreimagnea

Istorija i legende se prepliću u Brašovu

Da li zbog činjenice da se nalazi u Transilvaniji, poznatoj po dvorcu grofa Drakule, za Brašovo su vezane i mnoge zanimljive legende i verovanja.

Između 13. i 17. veka, u vreme kada su gradom vladali Saksonci, tadašnjim Rumunima nije bilo dozvoljeno da poseduju zemlju u unutrašnjosti gradskih zidina. Zapravo, samo jednog dana u toku godine su imali dozvolu da slobodno uđu kroz Šej kapiju, koja je vodila u unutrašnjost grada.

Ostalih dana u godini im je bio dozvoljen ulazak samo ako bi platili za to, koliko je propisano. Razlog je bio jednostavan, smatralo se čašću da neko uđe u unutrašnjost gradskih zidina i da Saksoncima prodaje neke proizvode.

Strada sforii je jedna od ulica koja je možda i najzanimljivija u celom Brašovu. Njen naziv slobodno se prevodi kao Uska ulica. Sa širinom između 1,13 i 1,35 metara, ova oko 80 metara duga ulica uglavnom je korišćena samo od strane vatrogasaca.

Danas je, međutim za nju vezano zanimljivo verovanje. Prema njemu, parovi bi trebalo da prođu duž ove ulice ne dodirujući se, ukoliko žele da još dugo uživaju u svojoj ljubavi. Ako to pokušaju i ne uspeju u svom naumu, legenda veli da će njihova buduća veza biti sve samo ne lepa.

Brašov, Rumunija, Transilvanija Foto: Pixabay/yelowlight

Jedinstvena crkva kao simbol grada

Iako se Brašov može pohvaliti i drugim znamenitostima, Crna crkva je po mnogo čemu jedinstvena i predstavlja jedan od njegovih najpoznatijih simbola.

Nakon što je ova gotska katedrala, izrađena u periodu od 1383. do 1480. godine bila zahvaćena požarom 1689. godine, njeni zidovi ostaju crne boje i po tome ova svetinja biva nazvana.

Ono po čemu je još specifična jesu tepisi. Trgovci nemačkog porekla su tokom 17. i 18. veka, nakon putovanja Karpatima, koje su uspeli da prežive, darovali crkvu neverovatnim brojem tepiha, u znak zahvalnosti. Smatra se da se upravo u Crnoj crkvi nalazi i najbogatija kolekcija tepiha na tlu cele Evrope.

U crkvi se nalaze i orgulje neverovatne veličine, uzevši u obzir da su sačinjene od čak 4.000 delova.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja