• 1

5 destinacija za jesenje izlete: Upoznajte Srbiju iz drugačijeg ugla

Srbija je zemlja izuzetnih prirodnih lepota i bogate istorije, pa nije tako lako izabrati koju od mnogih destinacija posetiti

  • 1
Odmori u Srbiji

Foto: Opština Vrnjačka Banja, Shutterstock, Telegraf.rs

Svako godišnje doba nudi mogućnost upoznavanja destinacija širom Srbije u novom ruhu. Jesen je, čini se pravo vreme za posetu banjama i planinama, ali i drugim zanimljivim destinacijama u našoj zemlji.

Ljubitelji sakralnih objekata imaju mogućnost da bolje upoznaju manastire u Ovčarsko-kablarskoj klisuri ili na Fruškoj gori.

No, bilo koju od predloženih destinacija da odaberete, budite sigurni da ćete imati priliku da u njoj uživate, jer ćete sagledati Srbiju iz nekog drugog ugla.

Most ljubavi, Vrnjačka Banja

Foto: Telegraf.rs

1. Jedna od najstarijih banja Srbije

Pored toga što se smatra najvećom u našoj zemlji, Vrnjačka banja važi i za jedno od najstarijih lečilišta u Srbiji. Od Beograda je deli oko 200 kilometara, dok je od Kraljeva udaljena oko 25 kilometara. Najbliži grad je Trstenik, udaljen tek nešto više od 10 kilometara.

Smeštena u podnožju planine Goč, Vrnjačka banja je idealna za posetu u svako doba godine. Ukupno je sedam izvora lekovite vode, od kojih se tri koriste za flaširanje vode, a četiri za lečenje.

Iako se boravak u ovoj banji najpre preporučuje osobama koje imaju problema sa određenim oboljenjima digestivnog trakta, te onima koji pate od problema sa funkcionisanjem mokraćne bešike i bubrežne karlice, kao i obolelima od šećerne bolesti, boravak u Vrnjačkoj banji zapravo pogoduje svima. Zbog klimatskih karakteristika okarakterisana je i kao vazdušna banja, a u njoj su dostupni i brojni dodatni sadržaji.

Most ljubavi i Dvorac Belimarković tek su neke od atrakcija koje ne treba propustiti prilikom posete Vrnjačkoj banji.

Divčibare

Foto: Shutterstock

2. Vazdušna banja nadomak Valjeva

Mada je u pitanju planina i ski centar, Divčibare se smatraju svojevrsnom vazdušnom banjom. Zato se i preporučuje boravak na ovoj srpskoj planini svima, a posebno osobama koje su željne mira i tišine.

Istini za volju, Divčibare predstavljaju destinaciju u zapdanom delu naše zemlje koja se poslednjih godina ubrzano razvija. Ali na ovoj planini mira ne manjka.

Divčibare

Foto: Wikimedia/Ванилица

Ne morate da budete ljubitelj skijanja da biste uživala na Divčibarama. Možete se odlučiti i za šetnju planinskim stazama, koje nude fascinantne poglede na okolinu ili za bolje upoznavanje obližnjeg grada Valjeva.

Subotica

Foto: Andrej Nihil

3. Jezero koje je simbol najsevernijeg grada Srbije

Najseverniji grad u našoj zemlji poznat je po brojnim, zanimljivim građevinama, ali i po Palićkom jezeru, koje predstavlja omiljeno izletište Subotičana.

Gradska kuća u Subotici, Rajhlova palata i Subotička sinagoga neke su od građevina sa kojima se vredi upoznati tokom posete ovog gradu.

Udaljeno tek nešto manje od deset kilometara od Subotice, Palićko jezero važi za najveće prirodno jezero u našoj zemlji, budući da je nastalo usled dejstva vetra i erozije. Za nastanak ovog jezera vezana je i zanimljiva legenda o suzama pastira po imenu Pavle.

Šetnja duž oko 17 kilometara duge staze oko jezera s jeseni pruža pravi užitak. A poseta zoološkom vrtu koje se u njegovoj blizini nalazi je nezaobilazna.

Niška tvrđava, Niš, Srbija

Foto: Shutterstock

4. Grad cara Konstantina

Šetnja Kazandžijskim sokačetom u centru najvećeg grada koji se nalazi na jugu naše zemlje vraća posetioce u bogatu prošlost Niša.

Poseta Niškoj tvrđavi, uživanje u šetnji pored Nišave nude posetiocima priliku da upoznaju ovaj grad na drugačiji način. Njegova burna prošlost se oseća na svakom koraku. Poseta Ćele kuli, ma koliko neprijatna možda nekome bila, predstavlja neizostavni deo posete Nišu. U vreme turske vlasti, a nakon bitke na Čegru, želeći da se osvete hrabrim srpskim ratnicima, Turci podižu kulu od njihovih lobanja.

Ćele Kula

Foto: Wikimedia/ Kulmalukko at wts wikivoyage

U centru Niša nalazi se i kafić, po mnogo čemu jedinstven. Ispijanje kafe u preuređenom tramvaju predstavlja pravu atrakciju.

manastir Nikolje

Foto: Ivan Strahinić

5. Srpska Sveta Gora

Na desnoj i levoj obali reke Zapadne Morave, u Ovčarsko-kablarskoj klisuri, u blizini Čačka nalaze se dva sveta mesta i čak deset manastira. Upravo zato se ovo područje često naziva i Srpskom Svetom Gorom.

Crkva pećina Kađenica i crkva Savinje, koja je posvećena Svetom Savi, sveta su mesta na ovom lokalitetu. Pet je manastira sa leve, pet sa desne strane reke.

Pretpostavlja se da je početkom 14. veka izgrađen prvi manastir u Ovčarsko-kablarskoj klisuri. U to vreme je zabeležana katalonska najezda, koja je imala uticaja na uništenje svetgorskih manastira. Zato su srpski monasi i kaluđeri došli na ovo područje i počeli da osnivaju manastire.

Destinacija je idealna ne samo za bolje upoznavanje srpske srednjevekovne istorije, nego i prirodnih lepota Ovčarsko-kablarske klisure.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Vrnjcanin

    25. septembar 2022. | 13:43

    Za Vrnjacku Banju je to vazilo nekad, na zalost danas je upropascena, zgrade nicu ko pecurke posle kise. Vode Sneznik, Slatina i Jezero nisi u funkciji, samo topla voda jeste, a o cistoci da ne pricamo, park je cist a okolo parka je KATASTROFA. Osnovna skola 300 metara od centra je djubriste i utociste uvece za narkomane, toliko o Vrnjackoj Banji!

    Podelite komentar