• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nemate dovoljno snage za ceo trening? Popijte kafu!

Vreme čitanja: oko 1 min.

Krenuli biste na aerobik ili s drugarima odigrali partiju basketa, ali sumnjate da bi vam uspelo da "ne crknete" od umora pre kraja. Verovali ili ne, dokazano je da dve šoljice kafe pre odlaska na trening mogu umnogome da povećaju izdržljivost

  • 1

Osim što razbuđuje i ubrzava metabolizam, kafa je odličan napitak pre fizičke aktivnosti jer smanjuje napor i umor, potvrdila je studija Britanskog udruženje kafoljubitelja. Stručnjaci preporučuju da se popiju dve šoljice kafe sat vremena pre treninga, što će povećati izdržljivost za 30 odsto, a vežba će biti intenzivnija.

Šoljica kafe u proseku sadrži 100 miligrama kofeina, a optimalno treba popiti 3 do 4 miligrama kofeina po kilogramu. Tako, osoba teška oko 61 kilogram može da popije dve šoljice pre treninga, što će telu dati dodatnu energiju da duže trenira i ulaže veće napore.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Ambro Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Ambro

Inače, kofein utiče na moždane hemikalije zadužene za umor i stimuliše proizvodnju energije čime se produžava izdržljivost. Međutim, stručnjaci upozoravaju da kofein može da ima i negativne posledice po organizam kao što su nesanica, glavobolja, teskoba i visok krvni pritisak.

- Prevelik unos kofeina može da poveća nivo homocisteina u krvi koji se povezuje s moždanim i srčanim udarom, demencijom i problemima s plodnošću - istakla je biohemičar dr Žil Hart.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Prema rečima nutricioniste Džo Travers, kofein je nepredvidiv, stoga je na treningu važno piti vodu da bi se sprečila dehidracija i preterano zagrevanje tela. Ranija istraživanja potvrdila su da kofein pomaže kod fudbala i trkačkih disciplina, a sportisti ga koriste jer povećava izdržljivost i može da poboljša motoričke veštine.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Boki

    10. jun 2014. | 09:10

    30% snage? Pa to je jace od najjaceg dopinga...

    Podelite komentar