• 3

Vreme čitanja: oko 2 min.

Stigao je ljubičasti hleb! Ne samo što je lep nego i leči!

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovo nije samo trend, jer pored toga što zanimljivo izgleda, ovaj hleb je mnogo zdraviji od običnog. Saznajte zašto

  • 3

Nakon plavoljubičastih krompira vreme je za ljubičasti hleb, novu namirnicu bogatu vlaknima i proteinima, koju će organizam mnogo lakše apsorbovati i variti nego beli hleb, smatra direktor programa sa Univerziteta u Singapuru, Žou Vijebao.

Vodite se glikemijskim indeksom hrane i izgledaćete savršeno! Šta je zapravo GI indeks?

Izmeniti glikemijsku formulu hleba, zadržavajući pritom njegovu mekanu strukturu, bio je izazov za njega.

Beli hleb, u čijem su sastavu rafinisana brašna, bogat je ugljenim hidratima, a glikemijski indeks mu je vrlo visok. Pritom je manje bogat vlaknima i mineralima od ostalih namirnica, podsetio je Žou, koji već godinu dana sa saradnicima radi na projektu radnog naziva "Ljubičasti hleb" čiji su rezultati objavljeni u oktobru 2015. u više naučnih časopisa. Jedan od njih je "Food Chemistry".

Vijebao i kolege ljubičasti hleb su napravili tako što su antocijanine, u vodi rastvorljive biljne pigmente iz crnog pirinča, dodali smesi za beli hleb.

Foto-ilustracija: Foter/Ruth and Dave Foto-ilustracija: Foter/Ruth and Dave

Antocijanini spadaju u grupu flavonoida. To su u prirodi prisutne fitohemikalije i tamnocrvene su do plavičaste boje, a nalazimo ih u bobičastvom voću i nekim vrstama povrća - brusnicama, kupinama, borovnicama, patlidžanima... Prirodni su antioksidansi i često se koriste umesto sintetičkih boja u prehrambenoj industriji.

Antocijanini su blagotvorni za zdravlje, tvrde naučnici. Evropski savet za informisanje potrošača o hrani (Eficama) podseća da ova vrsta flavonoida ima protivupalna, antioksidativna, antiviralna i antihistaminička svojstva.

Eficama ističe i da antocijanini imaju značajnu ulogu u sprečavanju razvoja nekih vrsta raka i kardiovaskularnih oboljenja.

Foto-ilustracija: Flickr/m kasahara Foto-ilustracija: Flickr/m kasahara

Redovno konzumiranje ljubičastog hleba, kaže profesor Vijebao, poboljšalo bi rad probavnog sistema za 20 odsto u odnosu na beli zbog hemijske reakcije između enzima iz crnog pirinča i skroba iz hleba. U tom slučaju energija se oslobađa postepeno, s vremenskim odlaganjem, a glikemijski indeks je prilično nizak.

Od ranije je poznato da konzumiranje namirnica sa niskim GI rezultira osećajem sitosti duže vreme. Dakle, iako je kalorijska vrednost hleba jednaka onoj kao kod belog hleba, osećaj sitosti i energetski efekat traju duže, što je posebno dobra alternativa za dijabetičare i sve koji vode računa o zdravoj ishrani.

Vijebao ističe i da se 80 odsto antioksidativnih svojstava ovakvog sastava hleba može očuvati i pri njegovom pečenju na 200° C.

Foto-ilustracija: Flickr/triin Foto-ilustracija: Flickr/triin

Ljubičastog hleba još nema u proizvodnji na veliko, a kad stigne na rafove prodavnica biće nešto skuplji, kazao je profesor Vijebao, dodavši da je već kontaktirao nekoliko većih prehrambenih industrijskih lanaca zainteresovanih za obogaćenje aktuelne ponude hleba i peciva.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • M.M.

    31. mart 2016. | 14:38

    Ma nije to nista to je samo boja za testeninu! Ali ipak treba proveriti!!!

    Podelite komentar

  • ANA

    31. mart 2016. | 14:17

    abs super mogu u njega da ubaci i krv niko nece primetiti

    Podelite komentar

  • Endokin

    1. april 2016. | 16:39

    Kinezi odavno farbaju zemicke mastilom od hobotnice...

    Podelite komentar