Džejn ima 76 godina i diže tegove od 77 kg: Počela je u ranim šezdesetim i ima savet za sve seniore

N. K.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Trening snage postaje sve važniji kako starimo, pomažući u borbi protiv gubitka mišićne mase i motoričke funkcije koji mnogi doživljavaju u kasnijim godinama

Sedamdesetšestogodišnja zaljubljenica u dizanje tegova otkrila je tajnu zdravog starenja, naglašavajući da nikada nije kasno da započnete svoje fitnes putovanje. Džejn Turnel Rid je odlučila da "razbije" obrazac koji viđa kod svojih vršnjaka - bolovi u leđima, iščašenje kukova, stalni strah od lomljenja kostiju.

U mlađim danima, Džejn nije bila naročito zainteresovana za fitnes, međutim, kako se bliži devetoj deceniji života, sve više otkriva svoju snagu. Sada vozi bicikl, prelazeći 64 kilometra nedeljno, i diže tegove do 77 kilograma.

- Počela sam u ranim šezdesetim. Imala sam predrasudu da je teretana za mlađe ljude. Volim osećaj jačine i pobošljanja.

Džejn smatra da je njena svakodnevna fitnes rutina ključni faktor uspešnog i dugog života. Akademska istraživanja su pokazala da trening snage postaje sve važniji kako starimo, pomažući u borbi protiv gubitka mišićne mase i motoričke funkcije koji mnogi doživljavaju u kasnijim godinama.

Iako velike težine mogu izgledati prilično zastrašujuće, naučnici sugerišu da vežbanje samo tri puta nedeljno može da napravi značajnu razliku, poboljša ravnotežu i smanji rizik od padova.

Džejn takođe pazi i na ishranu i ponosni je vegan. Iako ona priznaje da je možda teško odustati od mesa ako ste ga jeli ceo život, male promene mogu imati ogroman uticaj. I još jednom, nauka se slaže.

Upravo ove nedelje, stručnjaci sa Harvarda otkrili su da je crveno meso "značajno" povezano sa pojavom dijabetesa tipa dva - zahvaljujući obliku gvožđa koji se najlakše apsorbuje u ljudskom telu, a nalazi se u raznim vrstama mesa, uključujući govedinu, jagnjetinu, džigericu i neke vrste ribe, prenosi "Liverpoolecho".

(Ona.rs)