Imam 70, a izgledam kao da imam 40: Kombinovanjem dve jednostavne vežbe održava zategnuto telo

B. P.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Za nju su godine samo broj

Za Liz Hiliard (70) iz Severne Karoline godine su samo broj. Otvoreno je pričala o vežbama koje su joj promenile život, a koje je otkrila tek u 48. godini.

Uz samo dve neočekivane vežbe, ona je vremenom dovela svoje telo do savršenstva. Krajem pete decenije, Liz je rešila da promeni svoj način življenja i potpuno je promenila pristup zdravlju. Tokom prethodnih godina, uspela je da nauči nekoliko stvari o dugovečnosti.

Ona se oslanja na tradicionalne vežbe, a otkrila je i da je tokom detinjstva bila nastrojena ka atletici, ali i da je uživala u nekim drugim timskim sportovima, piše "Body network".

- Sa 48 godina, pohađala sam svoj prvi čas pilatesa i odmah sam se osetila neverovatnom izazovnom. Čak sam se i zabavljala, što me je navelo da dobijem sertifikat iz pilatesa - kaže Liz koja je 2002. godine otvorila svoj studio za trening pilatesa.

Kada je imala 51. godinu, i kada je prolazila kroz menopauzu, primetila je da uprkos praktikovanja pilatesa, njoj ostaje salo na stomaku, dok je primetila i da joj se snaga smanjuje, uključujući ruke.

Onda je došao trenutak pripreme za venčanje njene ćerke i tada je Liz pokušala da pronađe vežbe koje će joj pomoći da oblikuje telo. I tada je otkrila tegove.

- Unajmila sam ličnog trenera da pokuša da oblikuje moje telo u menopauzi. Primenili smo trening sa tegovima i bila sam odlučna da razotkrijem mit koji većina žena misli o dizanju tegova - rekla je Liz - dodala:

- Mišići su teži od masti, pa sam masno tkivo zamenjivala mišićima. Telo mi se oblikovalo i menjalo velikom brzinom, posebno s obzirom na to da sam bila u muci menopauze. Izgubila sam centimetre oko struka, ruke su mi postale jake i izvajane, trbušnjaci su mi se spljoštili, a zadnjica mi se podigla za godinu dana - rekla je ona.

Njen savet je da svako od nas treba da otkrije koja je to vrsta treninga u kojoj će da uživa ili ga to prosto neće držati. To je od suštinskog značaja. Liz vežba od četiri do pet puta nedeljno i radi dosta kardio aktivnosti. Takođe, ističe da treba da šetamo svaki dan i svuda, da što češće izlazimo u prirodu.

Važno je da svi shvatimo da nikad nije kasno, da godine nikad ne treba da budu prepreka bilo kakvoj aktivnosti.

(Ona.rs)