9 razloga zašto bi soju trebalo da uvedete u ishranu: Superhrana čije prednosti mogu sve da iznenade
Biljka soja potiče iz Kine, gde se uzgaja već više od 13.000 godina, koja kao i druge mahunarke, raste u mahunama koje sadrže jestive semenke. Obično su zelene, ali mogu biti i žute, smeđe ili crne. Svestranost teksture soje znači da se može obraditi u razne vrste hrane, uključujući "mleko" od soje i sojin protein, kao i tofu, miso i tempeh. Kada se jedu sveže iz mahune, sojine semenke često se nazivaju edamame.
1. Izvor zaštitnih antioksidanata
Soja sadrže prirodne jedinjenja koja se nazivaju izoflavoni i oni se svrstavaju u vrstu antioksidanata i pomažu u smanjenju oštećenja (koje se naziva oksidativni stres) koje izazivaju slobodni radikali. Ovaj oksidativni stres je povezan sa starenjem i početkom hroničnih bolesti.
2. Može ublažiti simptome menopauze
Izoflavoni soje privukli su veliku pažnju jer su fitestrogeni, biljna jedinjenja koja imituju slabiju verziju hormona estrogena. Neke žene otkrivaju da im dodavanje ovih izoflavona u ishranu pomaže u ublažavanju simptoma predmenopauze, uključujući loše raspoloženje i iznenadne talase vrućine. Međutim, genetika, mikrobiota u crevima i ekološki faktori igraju ulogu u tome kako naše telo reaguje na određene namirnice, pa još uvek ne možemo sa sigurnošću reći da li ishrana bogata fitestrogenima koristi svim ženama.
3. Biljni izvor "potpunog" proteina
Soja je koristan izvor biljnih proteina jer pruža svih devet esencijalnih aminokiselina koje su nam potrebne za rast, oporavak i funkcije poput imuniteta. Probavljivost proteina u soji takođe je dobra, a neka istraživanja sugerišu da bi mogla biti uporediva sa probavljivošću životinjskih proteina.
4. Može podržati ravnotežu holesterola
Soja sadrže fitosterole, biljke slične strukture holesterolu, koji deluju u telu tako što inhibiraju apsorpciju holesterola. Ovo objašnjava zašto je redovno konzumiranje hrane poput soje povezano sa smanjenjem nivoa holesterola. Studije takođe sugerišu da ovo uključuje smanjenje nivoa lošeg holesterola.
5. Može podržati zdravlje srca
Redovna konzumacija mahunarki, uključujući soju, takođe je povezana sa smanjenim rizikom od srčanih oboljenja; ovo se objašnjava činjenicom da su one bogat izvor fitokemikalija kao i vlakana.
6. Može podržati zdravlje kostiju
Soja može biti korisna za žene srednjih godina, jer niži nivoi estrogena posle menopauze mogu dovesti do većeg smanjenja nivoa kalcijuma u kostima. Neka istraživanja sugerišu da dodavanje 40-110mg sojinih izoflavona dnevno može smanjiti ovaj gubitak kostiju i poboljšati gustinu mineralnih kostiju.
7. Može podržati ravnotežu šećera u krvi
Jedno istraživanje žena posle menopauze koje su unosile 100mg sojinih izoflavona dnevno pokazalo je smanjenje nivoa šećera u krvi na postu za 15% i nivoa insulina za 23%. Slično tome, dijabetičarke u post-menopauzi koje su uzimale izolovani sojin protein, pokazale su smanjenje nivoa insulina na postu, insulinsku rezistenciju i poboljšanje u upravljanju holesterolom.
8. Može podržati zdravlje creva
Soja je dobar izvor vlakana, posebno vlakana koja su poznata kao prebiotici. Ova vlakna deluju kao izvor goriva za korisne bakterije u crevima, pomažući im da rastu i množe se. Mnoge od ovih bakterija proizvode jedinjenja koja se nazivaju masne kiseline sa kratkim lancima, koja imaju korisne efekte na creva, kao i na naše šire zdravlje.
9. Može poboljšati raspoloženje
Studije sugerišu da redovan unos sojinih namirnica može imati koristan efekat na mentalno zdravlje starijih osoba, pri čemu je veći unos povezan sa nižim rizikom od depresije. Međutim, ako koristite lekove za depresiju, obratite se lekaru pre nego što počnete da konzumirate soju.
(Ona.rs)