U Sabornoj crkvi u Sremskim Karlovcima nalaze se i dela čuvenog srpskog slikara

Vreme čitanja: oko 2 min.

Izuzev devet slika Paje Jovanovića, koje je izradio tehnikom ulje na platnu, u ovoj svetinji nalazi se i ikona na kojoj je čuveni srpski slikar prikazao Svetog Đorđa

Foto: Shutterstock

Bogata istorija grada, smeštenog nedaleko od Novog Sada seže čak do 14. veka, kada se i beleži prvi pisani trag o Sremskim Karlovcima.

Biće potrebno čak više od dva veka da bi bio prvi put pomenut današnji naziv, budući da se prvo pominjanje Karlovaca odnosi na kaštel pod nazivom Karom.

Iako su turske snage prilikom povlačenja tokom Velikog Bečkog rata u pravcu Beograda gotovo do temelja uništile grad, upravo su Sremski Karlovci istorijski značajni za pomenuti rat. Naime, kako je istaknuto na sajtu opštine Sremski Karlovci, baš u ovom gradu je 1699. godine potpisan mir.

U spomen na taj, istorijski izuzetno značajan dogovor, budući da je Karlovački mir doneo značajnu koristi hrišćanskim narodima Evrope po pitanju granica, nikla je i jedna od gradskih znamenitosti.

Kapela mira, posvećena Svetoj Gospi od mira podignuta je 1817. godine i to baš na onom mestu, na kome je pred sam kraj 17. veka potpisan Karlovački mir.

Najstarija srpska gimnazija

Poslednje decenije 18. veka je u ovom gradu podignuta gimnazija, koja je, kako ističe TO Sremski Karlovci najstarija srpska gimnazija.

Počev od 1791. godine kada je osnovana, Karlovačka gimnazija je iznedrila mnoge intelektualce. Tačno vek docnije, na mestu nekadašnje zgrade podignuta je ona koju danas možemo da vidimo.

Današnja Karlovačka gimnazija podignuta je kao zadužbina tadašnjeg srpskog patrijarha i njegovog brata, Germana i Stevana Anđelića.

Filološka gimnazija, u kojoj se, osim savremenih, izučavaju i klasični jezici, Karlovačka gimnazija stekla je „status škole od nacionalnog značaja“. Posetiocima Karlovaca se nudi mogućnost i da vide unutrašnjost ovog zdanja, a isključivo ukoliko se prethodno najave gradskoj turističkoj organizaciji.

Česma, crkve i druge karlovačke atrakcije

Prilično je izvesno da je, osim Karlovačke gimnazije, mnogima asocijacija na ovaj grad i čuvena česma, koja je doživela slavu nakon čuvene scene iz domaćeg filma „Lajanje na zvezvde“.

U samom centru grada nalazi se česma „Četiri lava“. Podignuta je u spomen na značajan trenutak za grad. Naime, nakon što je 1799. godine završen vodovod, podignuta je i ova česma, za koju se vezuje interesantno verovanje. Ko bude prilikom posete Sremskim Karlovcima popio vodu sa ove česme, prema tom verovanju, ponovo će doći kad-tad u taj grad.

Foto: Aca Milutinović

Uz Patrijaršijski dvor, u okviru koga se nalazi i Muzej Srpske pravoslavne crkve, te rimokatočiku crkvu koja je posvećena Svetom trojstvu i manastir Vavedenja, u Sremskim Karlovcima se nalazi i Saborna crkva.

I ne samo zato što svojom lepotom zaista privlači pažnju svakoga ko poseti ovaj grad, već i zato što se u njenoj unutrašnjosti nalaze dve značajne relikvije, ali i slike čuvenog Paje Jovanovića.

Osim čudotvorne ikone Presvete Bogorodice Bezdinske, kako navodi „Vikipedija“, u Sabornoj crkvi u Sremskim Karlovcima nalaze se i delovi moštiju Svetog Arsenija Sremca, drugog arhiepiskopa Srpske pravoslavne crkve.

Izuzev devet slika Paje Jovanovića, koje je izradio tehnikom ulje na platnu, u ovoj svetinji nalazi se i ikona na kojoj je čuveni srpski slikar prikazao Svetog Đorđa. Zanimljivo je pomenuti da su prvi put nakon jednog stoleća Jovanovićeve slike restaurirane i to 2010. godine.

Počev od 1949. godine su ta dela Paje Jovanovića okarakterisana kao pokretna kulturna dobra i podležu odgovarajućoj zaštiti.

(Ona.rs)