Evo još jednog dobrog razloga da popijete kaficu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Verovali ili ne, naučnici su dokazali da svima nama omiljeni crni napitak smanjuje rizik za dijabetes tipa 2

Novo istraživanje sprovedeno na Harvardu sugeriše da je češća konzumacija kafe povezana s manjim rizikom za razvoj šećerne bolesti.

Podaci prikupljeni od 123.000 ispitanika tokom četiri godine pokazuju da je povećanje konzumacije kafe za više od jedne šoljice dnevno bilo moguće povezati s smanjenjem šansi za oboljevanje od dijabetesa tipa 2 u sledeće četiri godine i to za neverovatnih 11 odsto.

Kod osoba koje su u posmatranom razdoblju smanjile konzumaciju kafe, uočena je za 17 odsto veća učestalost dijabetesa tipa 2 u sledeće četiri godine, piše stručni časopis "Dijabetologija".

Istraživači nisu sigurni koji sastojci kafe mogu da utiču na rizik za dijabetes tipa 2, ali veruju da je reč o delovanju niza antioksidanasa i drugih hranjivih materija iz kafe. U novoj studiji je utvrđeno i da kafa bez kofeina ne utiče na rizik za razvoj dijabetesa tipa 2.

Inače, gojaznost se smatra prvenstvenim uzročnikom dijabetesa tipa 2 kod ljudi koji su genetski predisponirani za tu bolest. Dijabetes tipa 2 se u početku leči povećanjem vežbanja i fizičke aktivnosti i promenom ishrane.

(Telergaf.rs/ Tanjug)