3 recepta za omiljena jela Pavla Vuisića: Musaka od patlidžana, jagnjeća kapama i pita od kajsija
Prošla je 31 godina otkako nas je napustio jedan od najvećih srpskih glumaca Pavle Vuisić, a u njegovu čast delimo tri recepta za njegova omiljena jela.
MUSAKA OD PATLIDŽANA
Sastojci za recept:
3 veća patlidžana
3 jaja
1 šolja brašna
500 grama mlevenog mesa
1 glavica luka
1 paprika
1 paradajz
so po želji
biber
mešavina začina
beli luk
peršun ili origano
Za preliv:
2 jajeta
1 čaša pavlake za kuvanje
malo soli
biber
Priprema:
Ogulite patlidžan i isecite ga na kolutove. Posolite ga i prelijte vodom i neka tako stoji 10 minuta. Procedite i začinite mešavinom začina.
Umutite tri jajeta, pa svaki kolutić uvaljajte u brašno, pa u umućena jaja. Pržite u vrelom ulju dok ne porumene sa obe strane.
Na malo ulja ispržite glavicu sitno seckanog luka, dodajte i sitno seckanu papriku, pa meso.
Kada se meso isprži, dodjate sitno seckani, oljušteni paradajz, mešavinu začina, so, biber i po želji ostale začine.
Dinstajte kratko, pa sklonite sa vatre.
U pleh porešajte red pohovanih patlidžana, pa preko stavite polovinu smese od mesa i povrća.
Prekrijte smesu drugim slojem patlidžana, pa preko ostatak mesa.
Prekrijte još jednim redom patlidžana, a potom umutite preliv od jaja i pavlake (začini po želji), pa prelijte preko.
Pecite na 200 stepeni oko 20 minuta dok ne porumeni.
JAGNJEĆA KAPAMA
Sastojci:
1 kg jagnjetine (od grudi ili buta, vrat, plećka)
200 g luka
200 g mladog luka
300 g paradajz-pirea
100 g masti
5 g aleve paprike
1 beli luk
2 dl kiselog mleka ili pavlake
100 g brašna
300 g spanaća
20 g soli
4 dl vode
1/4 kocke za supu
Priprema:
Jagnjetinu isecite na osam delova, operite i prosušite krpom, posolte, pospite brašnom, pa je u 50 grama vrele masti propržite da dobije rumenu boju i izvadite iz masti.
Luk sitno naseckajte i na drugom delu masti takođe propržite do zlatno-žute boje, piše Lepa & srećna.
Dodajte sitno seckane peršun i beli luk, pa i to malo propržite. Dodajte vodu i kocku za supu, i sve kuvajte 10 minuta. Ubacite proprženo meso, paradajz, poklopite i polako dinstajte 40 minuta.
Spanać očistite, operite i dobro ocedite. Mladom luku odsecite vrhove listova, a ostatak isecite na 2,5 cm duge štapiće, pa na ugrejanoj masti u kojoj se pržilo meso pržite 3 minuta uz lagano mešanje.
Dodajte oceđen spanać, prevrćite lopaticom i pržite još 3 minuta. I to dodajte mesu i dinstajte lagano još 25 minuta. Pred posluživanje prelijte kiselim mlekom ili pavlakom.
PITA SA KAJSIJAMA
Sastojci:
20 komada kora za pitu
1 kg očišćenih kajsija
15 kašika šećera
15 kašika pudinga od vanile
1 dl ulja
50 g šećera u prahu
Priprema:
Oprati kajsije i izvaditi koštice. Odvojiti 5 puta 200 grama u činiju, sipati puding, a u drugu ulje.
Kore odvojiti pet puta po četiri komada.
Ređajte kore, svaku od četiri kore premazati uljem i ređati jednu preko druge, a na četvrtu staviti jedan deo kajsija, pa preko njih puding, preko pudinga šećer.
Preklopiti bočne strane po 1cm prema sredini i polako formirati rolat.
Isto uradite i sa ostalim korama.
Rolate ređajte u podmazan pleh, a u posudu sa uljem dodajte pola šoljice vode i premažite rolate.
Zagrejte rernu na 250 stepeni, pa stavite pitu da se peče, a posle 10 minuta smanjtie temperaturu na 200 stepeni i pecite dok porumeni.
Pečenu pitu prekrijte platnenom salvetom, pustite da se malo prohladi, secite komade po želji i pospite šećerom u prahu.
Prijatno!
(Telegraf.rs)