3 recepta za omiljena jela Pavla Vuisića: Musaka od patlidžana, jagnjeća kapama i pita od kajsija

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prošla je 31 godina otkako nas je napustio jedan od najvećih srpskih glumaca Pavle Vuisić, a u njegovu čast delimo tri recepta za njegova omiljena jela.

Printskrin: Youtube/Luftika, Pixabay

MUSAKA OD PATLIDŽANA

foto: pixabay.com

Sastojci za recept:

3 veća patlidžana

3 jaja

1 šolja brašna

500 grama mlevenog mesa

1 glavica luka

1 paprika

1 paradajz

so po želji

biber

mešavina začina

beli luk

peršun ili origano

Za preliv:

2 jajeta

1 čaša pavlake za kuvanje

malo soli

biber

Priprema:

Ogulite patlidžan i isecite ga na kolutove. Posolite ga i prelijte vodom i neka tako stoji 10 minuta. Procedite i začinite mešavinom začina.

Umutite tri jajeta, pa svaki kolutić uvaljajte u brašno, pa u umućena jaja. Pržite u vrelom ulju dok ne porumene sa obe strane.

Na malo ulja ispržite glavicu sitno seckanog luka, dodajte i sitno seckanu papriku, pa meso.

Kada se meso isprži, dodjate sitno seckani, oljušteni paradajz, mešavinu začina, so, biber i po želji ostale začine.

Dinstajte kratko, pa sklonite sa vatre.

U pleh porešajte red pohovanih patlidžana, pa preko stavite polovinu smese od mesa i povrća.

Prekrijte smesu drugim slojem patlidžana, pa preko ostatak mesa.

Prekrijte još jednim redom patlidžana, a potom umutite preliv od jaja i pavlake (začini po želji), pa prelijte preko.

Pecite na 200 stepeni oko 20 minuta dok ne porumeni.

JAGNJEĆA KAPAMA

foto: printscreen/youtube/Domaće i ukusno

Sastojci:

1 kg jagnjetine (od grudi ili buta, vrat, plećka)

200 g luka

200 g mladog luka

300 g paradajz-pirea

100 g masti

5 g aleve paprike

1 beli luk

2 dl kiselog mleka ili pavlake

100 g brašna

300 g spanaća

20 g soli

4 dl vode

1/4 kocke za supu

Priprema:

Jagnjetinu isecite na osam delova, operite i prosušite krpom, posolte, pospite brašnom, pa je u 50 grama vrele masti propržite da dobije rumenu boju i izvadite iz masti.

Luk sitno naseckajte i na drugom delu masti takođe propržite do zlatno-žute boje, piše Lepa & srećna.

Dodajte sitno seckane peršun i beli luk, pa i to malo propržite. Dodajte vodu i kocku za supu, i sve kuvajte 10 minuta. Ubacite proprženo meso, paradajz, poklopite i polako dinstajte 40 minuta.

Spanać očistite, operite i dobro ocedite. Mladom luku odsecite vrhove listova, a ostatak isecite na 2,5 cm duge štapiće, pa na ugrejanoj masti u kojoj se pržilo meso pržite 3 minuta uz lagano mešanje.

Dodajte oceđen spanać, prevrćite lopaticom i pržite još 3 minuta. I to dodajte mesu i dinstajte lagano još 25 minuta. Pred posluživanje prelijte kiselim mlekom ili pavlakom.

PITA SA KAJSIJAMA

foto: printscreen/youtube/Jelajelena Petrović

Sastojci:

20 komada kora za pitu

1 kg očišćenih kajsija

15 kašika šećera

15 kašika pudinga od vanile

1 dl ulja

50 g šećera u prahu

Priprema:

Oprati kajsije i izvaditi koštice. Odvojiti 5 puta 200 grama u činiju, sipati puding, a u drugu ulje.

Kore odvojiti pet puta po četiri komada.

Ređajte kore, svaku od četiri kore premazati uljem i ređati jednu preko druge, a na četvrtu staviti jedan deo kajsija, pa preko njih puding, preko pudinga šećer.

Preklopiti bočne strane po 1cm prema sredini i polako formirati rolat.

Isto uradite i sa ostalim korama.

Rolate ređajte u podmazan pleh, a u posudu sa uljem dodajte pola šoljice vode i premažite rolate.

Zagrejte rernu na 250 stepeni, pa stavite pitu da se peče, a posle 10 minuta smanjtie temperaturu na 200 stepeni i pecite dok porumeni.

Pečenu pitu prekrijte platnenom salvetom, pustite da se malo prohladi, secite komade po želji i pospite šećerom u prahu.

Prijatno!

(Telegraf.rs)