Juvarlakia, grčka supa sa ćuftama - najveći gurmanski specijalitet pravoslavnog Božića
Ukus Mediterana koji greje u zimskim mesecima
Juvarlakia je gusta grčka supa koja se pravi sa ćuftama od junećeg mesa i prelivom od limuna i jajeta. Ako niste već, pripremite ovaj mediteranski specijalitet i uživajte sa porodicom u neopisivom ukusu.
Sastojci:
- 500g mlevene junetine
- 2/3 šolje pirinča
- 1 rendani luk
- 2 čena rendanog belog luka
- 1/2 rendanog svežeg paradajza
- 1/2 šolje seckanog svežeg peršuna
- 1/4 šolje seckane sveže nane
- 1/4 kašičice sušenog origana
- 1 celo jaje
- So i biber po ukusu
Preliv
- 1/4 šolje pirinča
- 2 jaja
- Sok od 2 limuna
Priprema
Započnite stavljanjem velikog lonca vode (napunjenog približno do pola) na srednje jaku vatru sa malo ekstra devičanskog maslinovog ulja.
Pomešajte sve sastojke u činiji. Dobro obrađujte smešu rukama dok se ne sjedini. Izdvojte jednake delove smese i oblikujte ih u kuglice nežno ih stavljajući u vodu.
Nakon što sve stavite u lonac, dodajte preostalu 1/4 šolje pirinča (ovo će pomoći da se supa malo zgusne).
Ostavite da se jurvalakia kuva približno 40 minuta ili dok se pirinač u mesnim kuglicama ne skuva.
Kada bude gotova, dodajte začine. Isključite vatru dok pripremate preliv. U drugoj posudi započnite snažnim mućenjem belanaca dok ne postanu penasta, a zatim dodajte žumanca i ponovo umutite. Polako ulivajte sok od limuna dok nastavljate da mutite.
Kutlačom izvadite vruću masu iz lonca i lagano je ulijte u smesu, uz neprestano mešanje i ponovite sa još 5-6 kutlača. Zatim, sipajte mešavinu u lonac lagano mešajući i stavite poklopac na 10-15 minuta. Poslužite sa svežim crnim biberom.
Prijatno ili kali oreksi, što bi Grci rekli!
(Telegraf.rs)