Kako se pravi kafa na žaru: Snimak iz Novog Pazara, najneobičniji deo dolazi na kraju

Vreme čitanja: oko 1 min.

Služi se uz ratluk, šećer i vodu - u malim šoljama

Video: Kako se pravi kafa na žaru: Snimak iz Novog Pazara, najneobičniji deo dolazi na kraju

U centru Novog Pazara pravi se kafa na žaru. Snimke kakve inače gledamo na društvenim mrežama, koji se čine kao sama esencija egzotike, moguće je načiniti i u zemlji iz koje ih gledamo netremce.

Dakle, jedna džezva, tri šoljice za tri gosta, devet kašičica kafe, za svaku šoljicu po tri, i malo žara.

Kako se na snimku vidi, kafu koju deo Srbije naziva domaćom, drugi turskom, bez neke očite razlike, u malenom lokalu u Novom Pazaru skuvali su za tili čas. Nema zagrevanja ringle niti čekanja da "prozuji", kafa gotovo odjednom provire.

Za mnoge nije uobičajeno de se džezvom malčice udari o nešto kako bi se pena slegla, još neobičnije je da posle toga pene ostane za svaku šoljicu. Ipak ono najneobičnije dolazi na kraju - u šoljice se, nakon naizmeničnog sipanja kafe u svaku pomalo, dodaje vrela voda. Mladić iz kuhinje kaže da je to ista voda kao ona u kojoj se kafa kuvala, te da ne menja ukus. Premala je džezva, dodaje.

Kafa se služi uz ratluk, šećer i malu čašu vode. Ako ih nevešto fotografišete, neko bi mogao pomisliti da ste se počastili i rakijom, što je pre šumadijski običaj.

(Telegraf.rs)