Posne kiflice sa ajvarom: Uspeće i početnicima u kuhinji

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ajvar je savršen dodatak u sezoni posta

Foto: Branka Trifunović

Neodoljive, meke i vazdušaste kiflice mame svakog ljubitelja testa. Za vreme posta spremamo ih uglavnom sa džemovima, a kada je slana varijanta u pitanju, isprobajte recept za naše kiflice sa ajvarom.

Savršene su za doručak i mogu biti poslužene i kao pecivo uz predjelo na posnim slavama.

Sastojci:

  • 600 g brašna
  • 250 ml tople vode
  • 2 ravne kašičice soli
  • 1 kašičica šećera
  • 40 g kvasca
  • 80 ml ulja
  • 160 g ajvara
  • 160 g posnog margarina
  • 50 g susama

Priprema:

U posudu sa toplom vodom stavite kašičicu šećera, izmrvite kvasac i dodajte malo brašna, pa sve umutite i ostavite desetak minuta da kvasac zapeni.

U činiju sa brašnom sipajte aktivirani kvasac, pa dodajte so i ulje i zamesite testo. Prekrijte testo providnom folijom ili pamučnom krpom i ostavite da odstoji i naraste pola sata.

Na pobrašnjenu radnu površinu prebacite testo, razvucite ga pomoću oklagije, pa ga premažite margarinom koji je odstojao na sobnoj temperaturi. Preklopite testo, ponovo ga prekrijte krpom ili prozirnom folijom i ostavite da odstoji još 15 minuta. Ponovo razvucite pomoću oklagije, isecite na toruglove, pa na svaki triugao stavite ajvar i savijajte kiflice.

Tepsiju obložite pek-papirom; kiflice ređajte jednu uz drugu, premažite uljem, pospite susamom i pecite na 200 stepeni dok ne porumene.

Prijatno!

(Telegraf.rs)