Recept za glazirane butkice: Isprobajte neočekivan ukus sosa od jabukovog soka i sirćeta, sa šećerom i senfom
Jednako možete da pripremite i dimljenu šunku ili svinjski vrat ili plećku u komadu
Retko koji recept je svečaniji i adekvatniji za prazničnu trpezu od glaziranog pečenja.
Glazuru možete da stavite na butkicu, šunku, a sasvim je dobra i na svinjskom vratu ili plećki.
Isprobajte ovu pojednostavljenu opciju glaziranja, koju je lakše napraviti i koja će vas ostaviti sa viškom vremena da se dodatno opustite tokom praznika.
Sastojci:
- 30 ml šolje jabukovog sirćeta
- 1/2 šolje smeđeg šećera
- 100 ml soka od jabuke
- 2 kašike majčine dušice
- 2 velike kašike senfa
- 2 velike butkice ili 2 kg kuvane šunke ili 2 kg svinjskog vrata bez koske ili 2 kg plećke u komadu
- so i biber prema ukusu
Priprema:
Zagrejte rernu na 220 stepeni.
Pomešajte sirće, šećer, sok, jabukovo sirće i timijan u šerpi i kuvajte na srednjoj temperaturi oko 30 minuta, odnosno dok glazura ne ukuva do pola. Pažljivo procedite glazuru u bokal otporan na toplotu i umešajte senf. Ostavite 20 minuta da se malo ohladi.
U međuvremenu, koristeći oštar nož, isecite i ogulite kožu sa butkica, umotajte ogoljeni deo koske u foliju i smestite meso u veliku tepsiju za pečenje.
Posolite i pobiberite prema ukusu, a potom pažljivo prelijte meso sa glazurom tako da sa svih strana bude ravnomerno pokriveno.
Stavite u rernu i pecite oko 40 minuta.
Izvadite iz rerne, pažljivo ga okrenite i još jednom premažite glazurom tako da sve strane budu ravnomerno pokrivene.
Pecite meso još 15 minuta, odnosno dok ne porumeni i ne karamelizuje se.
Izvadite ga iz rerne i pustite malo da diše. Skinite foliju i prebacite na tanjir za serviranje. Premažite meso sa preostalom glazurom i poslužite toplo uz prilog prema želji.
(Ona.rs)