4 specijaliteta iz Srbije su na listi najboljih 100 jela sa korama ili testom u Evropi
Naša zemlja je poznata kao mesto gde se sprema dobra hrana
Burek sa sirom, pazarske mantije, pita sa bundevom, gibanica i slična jela koja se prave sa korama i testom pravi su gušt za svakog gurmana u Srbiji. Prosto su hrana koja ne može da se preskoči, posebno za nekoga ko ne može da se odluči koje jelo mu je među omiljenima.
Ako pitate kulinarski magazin "TasteAtlas", nije im mnogo teško bilo da naprave listu najboljih jela sa korama i testom na teritoriji Evrope. I upravo ova jela koja smo na početku teksta nabrojali našla su svoja "mesta pod suncem".
Burek sa sirom je zauzeo najviše mesto na listi, a prate ga mantije. Na prvim mestima su jela iz Portugalije i Grčke, a kada je reč o našim susedima, jela iz Bosne i Hercegovine su najzastupljenija na ovoj listi.
Ovo je lista najboljih 15 jela sa korama i testom:
1. Pastel de Nata (Portugalija)
2. Pastel de Belem (Portugalija)
3. Trigona panoramatos (Grčka)
4. Bugaca (Grčka)
5. Pački (Poljska)
6. Fokača di reko kol formađio (Italija)
7. Banica/Zelnik (Severna Makedonija)
8. Kroasan (Francuska)
9. Burek (Bosna i Hercegovina)
10. Kanebule (Švedska)
11. Banica sa sirom (Bugarska)
12. Burek sa sirom (SRBIJA)
13. Pazarske mantije (SRBIJA)
14. Foskakia (Grčka)
15. Apfelstrudel (Austrija)
56. Gibanica (SRBIJA)
96. Bundevara (SRBIJA)
(Ona.rs)