Žvaćite lagano, pre ćete smršati!

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sporijim žvakanjem hrane unećete manje kalorija po obroku, a samim tim ćete smanjiti šansu da se ugojite

Istraživanje je pokazalo da će osoba koja je jela polako, sat vremena posle obroka manje osećati glad, nego da je taj obrok pojela brzo. Ljudi koji jedu polako, takođe piju više vode, što im pomaže da se osećaju sitima, a ovo je sve ključno za uspešnu dijetu.

Naučnici s Hrišćanskog univerziteta u Teksasu istraživali su vezu između brzine jedenja i unosa kalorija. Oni su, takođe, učesnike ispitivali o osećaju gladi i sitosti pre i posle brzo i sporo pojedenih obroka i koliko su vode popili.

Kod sporih obroka, ljudima je sugerisano da zamisle da nemaju vremenskih ograničenja, da uzimaju manje zalogaje, pažljivo žvaću, prave pauze i odmaraju vilicu između svakog zalogaja. Kod brzih obroka im je rečeno da za zamisle da su u žurbi, da uzimaju velike zalogaje, brzo žvaću, ne pauziraju i ne odmaraju vilicu. Kada su jeli sporo, unosili su u proseku 88 kalorija manje nego kada bi jeli brzo.

- Usporavanje brzine jedenja vodi do značajnog smanjenja unošenja energije u grupi normalne telesne težine, ali ne i kod gojaznih osoba – objašnjava profesorka Mina Šah.

Obe grupe potvrdile su da manje osećaju glad od onih koji su jeli brzo. U obe grupe nivo gladi je bila znatno niži 60 minuta posle početka obroka u poređenju s onima koji su jeli brzo.

(Telegraf.rs / Tanjug)