• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

U trendu su prirodni preparati za negu kose: Žalfija, limun, kopriva i cvet lipe za zdrave vlasi

Vreme čitanja: oko 2 min.

- U svetu se sve više insistira na biljnim preparatima za negu kose, koje svaka žena može da napravi sama - kaže za Ona.rs frizerka Ana Simović

  • 0
Devojka, žena, kosa, frizura Foto: Shutterstock

Svakoj ženi koja drži do sebe važno je da ima zdravu i lepu kosu, jer je, na kraju, dobra frizura "pola posla" da dama uvek atraktivno izgleda.

Međutim, nekada nismo svesni da su nam nadohvat ruke darovi prirode koji mogu da učine da naša kosa bude skoro savršena.

Među biljkama koje mnogo pomažu u nezi kose su žalfija, limun, cvet lipe, ali i svima dobro poznata kopriva.

Ispiranje kose čajem od koprive ublažiće perut, dok razblaženo sirće napravljeno od ove moćne biljke pomaže kod kose koja opada ili je slaba.

Lek za kosu ispucalu od "peglanja" ili farbanja je cvet lipe.

Ispiranje kose prirodnim sastojcima može učiniti čuda za kvalitet kose, tvrde frizeri.

- Trend u celom svetu je prirodna nega kose, a biljni preparati odlični su za sve tipove kose, što je, zapravo, najzanimljivije i nama frizerima - kaže za Ona.rs frizerka Ana Simović.

Ona navodi da je dobar prirodni preparat za one kojima se kosa mnogo masti povremeno ispiranje sokom od jednog limuna razblaženim u pola šolje tople vode.

- Ovaj rastvor stavite na kosu i ostavite da deluje nekoliko minuta, a zatim isperite toplom vodom. Ukoliko jednom sedmično posle pranja kose koristite limun, posle mesec dana trebalo bi da imate efekat da vam se kosa manje masti - objašnjava frizerka.

Kako kaže naša sagovornica, protiv mašćenja kose pomaže i čaj od žalfije, a ova biljka utiče i na brži rast kose. Skuvajte čaj na uobičajen način, ostavite da se ohladi, a onda njime na kraju pranja isperite kosu.

Nega kose, kosa, žena Foto: Shutterstock

- Potpuni hit protiv opadanja kose je, na primer, sirće od koprive i  kore jabuka, koje jednostavno možete da napravite sami. Možete da uzmete flašu sa širim otvorom i do tri četvrtine je napunite lišćem sveže koprive. U to dodajte koru od tri oljuštene jabuke i ostavite na toplom, da sve zajedno stoji pet sedmica. Povremeno, jednom do dva puta sedmično, promešajte koprive i kore od jabuka. Kada prođe predviđeno vreme za vrenje od pet sedmica, ocedite tečnost i koristite je za ispiranje kose, tako što ćete u pola šolje tople vode razblažiti dve kašike sirćeta i naneti na kosu, pa ostaviti pet minuta da deluje i isprati vlasi toplom vodom - objašnjava Ana.

Kako kaže, ovaj prirodni preparat oporavlja vlasi i sprečava opadanje kose.

Frizerka dodaje da u prirodi postoji i lek za oporavak kose koja je oštećena farbanjem ili tretiranjem peglama za kosu.

- Najbolji lek iz prirode za ispucalu i oštećenu kosu od "peglanja" i farbanja je cvet lipe. Kada je vreme cvetanja ovog drveta, obezbedite cvet koji možete koristiti i u suvom stanju tokom cele godine. Nekoliko svežih cvetova lipe ili kašiku suvih cvetova prelijte šoljom ključale vode i ostavite da se čaj ohladi. Ovim rastvorom isperite kosu posle pranja - savetuje frizerka.

Video: Njegove ruke su jako skupe: Jednu frizuru pravi po 10 sati i naplati preko 100 evra

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota