• 2
 ≫ 

Pomozite vašem tinejdžeru da se izbori sa stresom koji donosi srednja škola

 ≫ 

Briga oko ocena, priprema za prijemne ispite i upis u srednju školu mogu povećati anksioznost kod tinejdžera, čak i ako su odlični učenici

  • 2
Tinejdzeri Foto: Shutterstock

Čak i kada pomislite da vaš tinejdžer i nije mnogo zainteresovan za školu, školske obaveze, budućnost, ideju o nastavku školovanja i sl., on ipak razmišlja o tome.

Neka deca promišljaju o svojoj budućnosti i planovima svesno i vrlo temeljno, postavljaju sebi ciljeve, imaju tačnu i jasnu viziju sebe u budućnosti. Drugi pak, njihovi vršnjaci, nemaju želju za tim, ne pokazuju toliku dozu svesnosti i odgovornosti, ali to ne znači da ne razmišljaju u tome i da ne brinu za svoje obrazovanje i budućnost. Samo to ne rade u isto vreme i na isti način kao ostala deca.

Zato je važno da osluškujete svog tinejdžera, da se trudite da ga što bolje upoznate jer će vam se u tom periodu učiniti kao potpuni stranac. Ali, takvo je tinejdžersko doba...

Zato je važno da, uz sve što im se dešava u tom periodu, i na mentalnom, i na emotivnom i na fizičkom planu, posebnu pažnju obratite na to kako gledaju na sebe kada je u pitanju njihov izbor srednje škole kao ozbiljno nove faze u njihovom obrazovanju, razvoju i socijalnom odrastanju.

Zato je vaša pomoć oko prevazilaženja stresa oko samog upisa u srednju školu samo prvi deo sage o podršci vašem tinejdžeru.

majka, ćerka, roditelji, tinejdžeri, pubertet Foto: Shutterstock

Kada počne nova školska godina, u novom ambijentu sa novim nastavnicima i drugarima, vi kao roditelji ćete mu biti jedino "staro lice" koje mu je drago što vidi i od kog ipak očekuje podršku. Nikako ne propustite ovaj momenat. Jer, kad tinejdžer zatraži pomoć, znajte da se upalio crveni alarm. Posebno kada krene pun ritam nastave, domaćih zadataka, lektire, vannastavnih aktivnosti, treninzi, društveni život i sl.

Trebaće mu pomoć oko organizovanja i postavljanja prioriteta, ali i da mu ponekad progledate kroz prste kada mu to baš bude potrebno. To nije vaša popustljivost već odličan način da izgradite međusobno poverenje.

Pomozite svom detetu da sastavi raspored aktivnosti

Sajt Study Point nas ja svojim idejama inspirisao da vam ukažemo na ključne tačke kada je pružanje podrške tinejdžerima u pitanju.

Počnite sa stvarima koje se dešavaju u određeno vreme (kao što je fudbalski trening), a zatim popunite otvoren prostor vremenom za učenje, vežbanje klavira, vreme za opuštanje itd. Zakažite radno vreme za velike zadatke koji će trajati nekoliko dana ili nedelja.

Ovo će pomoći da se izbegne nagomilavanje dugoročnog projekta u dan ili dva, čime se smanjuje stres i daje vašem detetu bolje šanse za dobru ocenu.

Ohrabrite svoje dete da stvori organizovan radni prostor. Neuredan sto ili ranac mogu lako da progutaju domaći zadatak. Neka odvoji vreme za raspoređivanje školskih zadataka u fascikle sa predmetima, organizovanje školskog pribora i bacanje onoga što mu više nije potrebno, to će mu kasnije uštedeti mnogo vremena (i brige) kasnije.

Odredite prioritete

Sjajno je biti uključen u niz različitih aktivnosti. Međutim, ako fudbal, plivanje, gitara, školski blog i novine  oduzimaju previše vremena, shvatite odustajanjem od koje od ovih aktivnosti će vašem tinejdžeru  izazvati najmanje potresa. Uzmite u obzir njihove planove za fakultet i kasnije školovanje, ali ne zaboravite da uzmete u obzir i njihove stvarna interesovanja.

Vannastavne aktivnosti koje su isključivo za zabavu mogu pomoći u smanjenju stresa. Odredite šta može da sačeka do sutra - ili sledećeg meseca. To može biti seminarski rad koji je planiran za nekoliko nedelja ili lektira i sl. Pomozite svom detetu da postavi realne ciljeve, u školi i van nje. Postojanje dostižnih ciljeva za koje treba raditi pomoći će vašem detetu da vidi svetlo na kraju tunela i neće imati osećaj da se davi.

Zdrave navike

Spavanje je ključni faktor kada je u pitanju zdravlje. Tinejdžerima je obično potrebno najmanje 10 sati zatvorenih očiju svake noći. Istraživanja su pokazala da tinejdžeri koji ne spavaju dovoljno imaju niži nivo koncentracije, višu stopu saobraćajnih nesreća i da su u većem riziku od fizičkih i mentalnih bolesti. Vežbanje je jedan od najboljih načina da izbace bes. Studije su pokazale da redovna vežba zapravo pomaže u promeni hemije mozga kako bi se smanjio stres.

Suva brusnica, suvo voće, namirnice Foto: Shutterstock

Zdravi i kvalitetni obroci

Dijeta sa visokokaloričnom hranom sa visokim sadržajem masti može učiniti da se vaše dete oseća usporeno, dok će uravnotežena ishrana obezbediti dovoljno energije tokom celog dana. Budite mu zdrav uzor. Ako svom detetu kažete da vežba, bira zdravu hranu i ide u krevet u razumno vreme, uradite to i sami. Formiranjem dobrih navika, manje je verovatno da će vaše dete lečiti anksioznost nezdravom hranom, alkoholom ili drugim nezdravim ponašanjem.

Odredite i vreme za rekreaciju. Iako je možda primamljivo podsticati svoje dete da iskoristi to slobodno subotnje popodne za čitanje lektire ili domaći zadatak iz biologije, važno je da ne misli stalno na školske obaveze. Vašem detetu je potreban i prostor da se igra, opusti, zabavlja i "iskulira" sa prijateljima.

Pružite svu svoju podršku

Dozvolite detetu da priča o svom stresu. Saznajte šta uzrokuje anksioznost vašeg deteta. Da li je to pritisak da se uspe? Veliki predstojeći projekat? Standardizovani testovi? Kada saznate izvor, bolje ćete pomoći svom tinejdžeru da reši problem.

Budite pozitivni i stalno ga bodrite da ide napred. Slobodno ga pohvalite, i to često, jer će to vašm tinejdžeru značajno doprineti u izgradnji njegovog samopoštovanje. Kada se vaše dete muči (loša ocena, promašen ulov, odbijanje), pomozite mu da preusmeri fokus na prilike koje situacija pruža. Čak i razočaravajuće iskustvo može dovesti do korisne lekcije.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari

  • Marina

    16. jun 2022. | 19:25

    Aman da li svaka promena mora da bude stres. Pa sve je to odrastanje i faza kroz koju smo svi prolazili. Da li je moguće da za sve treba psiholog.

    Podelite komentar