• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mama na "TikTok-u" izjavila da je porodiljsko bolovanje za lenje žene: Hiljade korisnika se složilo

Vreme čitanja: oko 2 min.

Odavno nam društvene mreže "kroje" život i utiču na sve, od načina oblačenja do režima ishrane, no ovaj put otišle su predaleko

  • 0
trudnica, trudnoća, trudnička depresija Foto: Shutterstock

Džejlen Koks iz Glazgova nedavno je na svet donela drugu ćerku i vratila se na posao egzotične plesačice posle samo pet dana od porođaja.

Ova 29-godišnjakinja tvrdi da je sedenje kod kuće čini depresivnom, gojaznom i besposlenom.

"TikTok" video plesačice na ovu temu izazvao je kontraverzu i mnogobrojne komentare, ali ono najiznenađujuće jeste da se hiljade korisnika složilo sa iznetim tvrdnjama.

Džejlen je rekla za "The Sun" kako majke moraju da krenu u teretanu nedelju dana posle porođaja, a dijeta je obavezna:

- Mislim da je izuzetno bitno da se vratite zdravom načinu života, što zbog sebe, što zbog partnera. Niko ne voli zapuštenu ženu, nemojte posle da se žalite ako vas partner prevari, a vi više ne izgledate kao osoba s kojom se smuvao.

Važno je da dete ima srećnu i zadovoljnu majku, a to nećete biti ako samo sedite kod kuće depresivni, izjavila je samouvereno.

"Mora da se zarađuje za svoje dete, a ne da se "vučeš" po kući!"; "U selu kod moje majke, žene su se dva dana posle porođaja vraćale na polje da rade"... komentari podrške su se nizali.

No, bilo je i onih koji se nisu složili s dotičnim izjavama, govoreći kako nisu sve žene "iste":

"Biti mama je posao"; "Kako možeš da posramljuješ žene koje ostaju kod kuće da bi bile sa svojom decom? Kad bih mogla, odmah bih se odlučila za isto".

Doktori upozoravaju da žene ne treba da rade makar šest nedelja posle prirodnog porođaja a čak do tri meseca posle carskog reza. Nažalost, veliki je broj onih koje ne mogu sebi da priušte "luksuz odsustva" i time ugrožavaju zdravlje.

Takođe, psiholozi tvrde da je stvaranje prisnosti sa detetom u prvih par meseci od velikog značaja za njegov sociološki razvoj i emotivnu inteligenciju.

U društvu koje vrši sve više presije na lepši pol povodom njihovog izgleda i karijera, došli smo u stadijum gde se žene nakon porođaja "takmiče" koja će pre da se vrati starom načinu života, a tome su doprinele i brojne slavne ličnosti poput Emili Ratajkovski i drugih supermodela, koje se "diče" svojim trbušnjacima svega par nedelja nakon što su na svet donele bebu.

U vremenu kad se brzo živi i sve je kao "na traci", roditeljstvo je nešto što bi trebale da shvatimo ozbiljno, osluškujemo naše telo i mi same da uspostavljamo ritam, a ne da nam ga diktiraju društvene mreže.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba